4 mei 2017

Ochtendstilte

27 mei 2016

Sunny day at the beach

13235642_10208962485926572_2035046515827236272_o

23 mei 2016

Falasarna Rocks

untitled shoot-160512-0901

21 mei 2016

Rock Star in outer space

untitled shoot-160510-0617

20 april 2016

Review Big Stopper grijsfilter: Benro vs Lee vs Haida vs Formatt vs Nisi – 10 stops test

Grijsfilter / ND-filter / Big stopper

Ik fotografeer al een aantal jaren met grijsfilters, oftewel ND-filtersoftewel Big Stopper. Zo’n 10 stops grijsfilter maakt het mogelijk om beelden te maken die je met het blote oog niet kunt zien.

Ik heb lang met een grijsfilter van B+W en Nisi gewerkt. De laatste tijd heb ik nogal wal gestoeid met 10 stops grijsfilters van Lee, Formatt Hitech, Haida en test/review nu de laatste nieuwkomer bij de ND-filters: de Benro grijsfilters. Aangezien ik best wel een aantal grijsfilters ter beschikking heb, kreeg ik de vraag om die 10 stops ND-filters met elkaar te vergelijken. En dan met name de filters met een hoge grijswaarde.

review grijsfilter Benro

Zeeland Lange sluitertijd – 30 seconden – grijsfilterKleurzweem bij ND filters

Zoals onder fotografen bekend is hebben grijsfilters die een hoog aantal stops licht tegenhouden (vaak Big Stopper genoemd) altijd een kleurzweem. Een kleurzweem die in de nabewerking vaak heel lastig te corrigeren is. In sommige situaties is deze kleurzweem zelfs helemaal niet meer te corrigeren. Fotografen die met een Lee filter werken zetten speciaal hiervoor hun camera op een witbalans van 10.000K om de correctie nog enigszins mogelijk te maken.

review grijsfilter lee vs nisi vs haida vs benro

Parijs La Defence – lange sluitertjd 20 seconden

Er zijn mensen die zeggen dat ze de kleuren van hun grijsfilter wel mooi vinden. Op zich vind ik dat nogal vreemd. Stel je zou een lens kopen die een enorme kleurzweem heeft. Zou je die terugbrengen naar de winkel, of zou je zeggen dat je het wel mooi vindt? Voor mij moet een grijsfilter alleen de sluitertijd beïnvloeden en het liefst niet de kleuren. Als ik een bepaalde kleur of een vignettering bij een beeld vind passen, dan doe ik dat in de nabewerking.

Tijd voor een test. Tijd om mijn grijsfilters eens langs elkaar te houden en te beoordelen op de kleurzweem en vignettering.

Ik heb de volgende grijsfilters meegenomen in de test.

  • Lee Big Stopper – grijsfilter 10 stops glas – schuiffilter
  • Benro ND1000 (3.0) – grijsfilter 10 stops glas – schuiffilter
  • Formatt Hitech Prostop IRND 2.7 – grijsfilter 9 stops resin – schuiffilter
  • Haida Insert ND3.0 – grijsfilter 10 stops glas – schuiffilter
  • Nisi ND2000 MC WPC – grijsfilter 11 stops glas – schroeffilter

Testopstelling


====> Lees meer »

19 maart 2015

Test Lanparte Gimbal HHG-01 – voor Gopro en Smartphone

Stabiele video met je smartphone

Voor Fotovideoretail testten we de Lanparte Gimbal HHG-01. Deze gimbal is bedoeld voor het maken van stabiele video-opnames met een smartphone of een Gopro Hero Actioncamera.
Test Lanparte Gimbal HHG-01
Een gimbal is een gyroscoop-achtig apparaat met twee of drie assen dat er voor kan zorgen dat een camera stabiel blijft, ondanks de bewegingen van de cameraman of -vrouw. De eerste gimbals voor video werden een paar jaar geleden geïntroduceerd en kostten vele duizenden euro’s. Deze apparaten werden gemaakt voor de grotere videocamera’s of spiegelreflexcamera’s.
Deze techniek van de gimbals wordt nu meer en meer toegepast. De prijzen worden steeds aantrekkelijker en ze worden nu ook gemaakt voor kleinere camera’s. De Lanparte HHG-01 is de eerste gimbal die gebruikt kan worden om een normale smartphone of een Gopro actioncamera te stabiliseren.

Test Lanparte HHG-01 gimbal

Het gebruik van de Lanparte Gimbal is uiterst eenvoudig. Na het uitpakken kan iedereen direct met de gimbal aan de slag. Het enige wat je moet doen is de smartphone (of Gopro) redelijk uitgebalanceerd in de gimbal ophangen. Dit is zeer eenvoudig. Daarna is het een kwestie van de gimbal aanzetten, de gimbal wordt automatisch gekalibreerd en de camera hangt meteen horizontaal. En deze blijft ook horizontaal hangen!
We kunnen een uitgebreid verhaal maken over het testen van deze gimbal, maar het meest sprekende is uiteraard het resultaat. Dit resultaat van onze test hebben we in een video samengevat.

Deze korte video is het resultaat van de test en een vergelijking tussen video mét en zonder de Lanparte Gimbal HHG-01.

Een onderdeel van deze test was om de Lanparte gimbal te laten gebruiken door mensen zonder camera-ervaring. Na een korte introductie van de gimbal (slechts enkele minuten) werden er door deze onervaren mensen opnames gemaakt. Deze opnames zijn te zien bij het skiën en bij de skate-baan.

Voor meer info over dit leuke apparaatje, zie deze video.

4 november 2014

Pier Scheveningen

pier scheveningen


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook