Afghanistan: mooie beelden van minder moois

Afghanistan is momenteel een heel ‘hot topic’, vooral op het politieke vlak. Dat vlak boeit me nu eenmaal wat minder. Maar de aandacht die naar dat land uitgaat levert ook een heleboel beelden op van fotografen die daar gestationeerd zijn. En sinds het bekijken van het werk van James Nachtwey word ik steeds meer geraakt door het mooie van het minder mooie. Door fantastische beelden van een gruwelijke werkelijkheid. Door de fotografische esthetiek van alles wat esthetisch niet verantwoord is.

Zo vind ik de recente Afghanistan-serie van Boston heel sterk. En voor mij springen de platen van John Moore, die al vele internationale prijzen gewonnen heeft er uit. Vooral de foto van het kleine meisje wat angstig tussen de menigte staat. Voor pure journalistieke fotografie  is het beeld misschien teveel vanuit een subjectief standpunt gemaakt, maar ik vind ‘m heel sterk, wat een verhaal!
En vanuit een esthetisch standpunt vind ik de opname van het geweer vanuit de bunker heel goed.

Maar hoe goed de beelden ook zijn, ze kunnen nog steeds niet tippen aan de zeggingskracht van de foto’s van James Nachtwey (mijn mening).


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook