De 30 meest invloedrijke fotografen van dit decennium

Een titel als deze moet natuurlijk meteen aan het fronsen zetten. Van wenkbrauw tot haaraanzet zou meteen in een opgetrokken golvend gelaat moeten resulteren. Want wie bepaalt dit eigenlijk? Wie meet in hemelsnaam de invloed van een fotograaf? Is daar apparatuur voor? Ik durf te wedden dat wanneer ik deze verkiezing onder mijn kinderen zou houden, dat ik de uitslag ongeveer kan voorspellen.
Tegenwoordig is dat vaak gemeten met een stemming op Internet. En het ‘probleem’ van veel peilingen en stemmingen op internet is dat het een feilbaar systeem is en altijd met een klontje zout moet worden genomen. Al voordat het fenomeen van stemmen op internet was ontdekt, waren er mensen aan het uitzoeken hoe ze de peiling konden beïnvloeden. Boze tongen beweren dat Lenin hier al ‘mannetjes’ voor reserveerde.

En toch geeft een dergelijke peiling soms wel een idee. En zeker als de makers van de peiling ook gewoon aangeven hoe de cijfers beïnvloed konden worden. Desondanks dat geeft het toch wel een bepaald beeld: PDN Online komt met een lijstje van de meest invloedrijke fotografen van dit decenium. En alhoewel er namen bij zitten waar ik mijn frons-capaciteiten op oefen, zitten er wel een aantal bij die de moeite waard zijn. Een aantal heb ik al eerder genoemd:
David Hobby, die een echte stroming heeft veroorzaakt die ook nog eens een eigen term heeft gekregen: Strobist.
Erwin Olaf: uiteraard omdat het onze Nationale foto-trots is.
James Nachtwey: de man die als geen ander de ellende van deze wereld op een integere wijze weet vast te leggen
Jasmine Star: wat mij betreft dé revelatie in bruidsfotografie van de laatste paar jaar. Erg sterk qua beeld en volgens mij ook qua persoonlijkheid.
En natuurlijk Joe McNally, Chase Jarvis en Annie Leibovitz. Allemaal namen die het waard zijn om een keer in Google te knikkeren om te zien wat er uit komt, net als de rest.

Noot: dit is een tamelijk Amerikaans georiënteerde peiling. Was het meer gericht op Nederland, wist ik wel wat de uitslag was 🙂

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook