Gaat CGI de fotografie veranderen?

Binnen de fotografie is de laatste jaren al een verschuiving te zien van camera naar computer. Nog maar kort geleden bepaalde de fotograaf het grootste deel van het beeld met zijn camera en de keuze van de film. De nabewerking in de donkere kamer had wel zijn invloed, maar dat was meestal een kleiner deel van het resultaat. Het is slechts een handjevol puristen die nog op deze manier werken.

De invloed van de computer in de fotografie

De laatste jaren wordt de invloed van de nabewerking (computer) steeds groter. Een beetje fotograaf kan eigenlijk al niet meer zonder bewerkingsprogramma’s als Lightroom, Photoshop en HDR-programma’s. En het eindresultaat lijkt meer en meer af te hangen van de nabewerking. Bij sommige ‘fotografen’ zie je zelfs nauwelijks meer wat de originele fotografie was. Zeker in reclame-industrie waar de behoefte aan het weergeven van de werkelijkheid niet zo heel groot is, zie je deze trend al een paar jaar heel duidelijk. En zelfs de reportage-fotografie waarbij een waarheidsgetrouw beeld een hoog goed moet zijn, is een paar keer flink opgeschud door manipulaties van de werkelijkheid.

Wat is de toekomst voor de fotografie?

De hamvraag is hoe lang deze ontwikkeling doorgaat en waarheen het gaat. En vooral: hoe snel dit gaat. Het voorspellen van de toekomst blijft natuurlijk een vak apart en daar ga ik me dan ook niet aan wagen. Maar toch is het af en toe eens goed om stil te blijven staan bij de huidige ontwikkelingen en je af te vragen waar het heen leidt. En dan niet om de vraag te stellen of de ontwikkelingen goed of fout zijn. Want of je het nu goed vindt of fout; het gaat tóch door. En wil je bijblijven in je vakgebied, dan kun je er maar beter rekening mee houden dat de invloed van de computer steeds groter wordt.

Een voorbeeld van de mogelijkheden van CGI

Onlangs kwam ik een interessante film tegen. Een film met echt mooie beelden. En het duurde een tijdje voordat ik besefte waar ik naar zat te kijken. Het bleek een zogenaamde CGI-film te zijn! En wel een hele goeie.
CGI is de afkorting voor de Engelse term Computer Generated Imagery. Oftewel: beelden die helemaal via een computer zijn gegenereerd. Net als velen was ik me wel bewust van het feit dat de technieken hiervoor steeds beter werden, maar dat ze zo goed waren wist ik nog niet. En als je ziet welke mogelijkheden dit nu al biedt voor bewegende beelden, kun je moeilijk ontkennen dat dit ook in de fotografie zijn sporen zal nalaten.

Verbaas je over wat een jonge spanjaard gewoon even maakt op zijn zolderkamertje, met als gereedschap slechts een computer: “The Third & the Seventh” (vooral in HD en fullscreen bekijken!)

The Third & The Seventh from Alex Roman on Vimeo.

De website van de maker, Alex Roman: thirdseventh.com

Wat is het volgende? Interieurfoto’s en Architectuurfoto’s worden gemaakt op basis van de blueprints, in je pyjama vanaf de bank?

Voor degenen die nog niet overtuigd zijn van het feit dat dit volledig met de computer gegenereerd is, kunnen een kijkje nemen bij de zogenaamde Compositing Breakdown.

En enkele zeer interessante discussies (in het Engels): hier en hier.

reacties

inklappen THeo
27-1-2010

Ik vind de beelden prachtig, het is niet puur of toch?

Theo

 
inklappen Vaans
27-1-2010

Nope, het is niet puur. Het is allemaal gegenereerd 🙂

 
inklappen THeo
28-1-2010

Je hebt gelijk Vaans, of toch niet omdat het uit de fantasie, creativiteit van Alex Roman komt en hij zijn gedachten heeft gevisualiseerd?
Het is bijna ongelooflijk, hij heeft zoveel oog voor detail, compositie, kleur, lijnen enz.

Theo

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook