Timelapse: bijzondere films met een fotocamera

Afstandbediening Canon RS-80N3

Timelapsen. Als je niet weet wat het is, klinkt het bijna als iemand die z’n tijd verlapzwanst. Maar wat mij betreft is niets minder waar. Wat mij betreft mag er meer getimelapsed worden. Of meer gelapsetimed?
Timelapsen is niets anders dan het achter elkaar laten zien van beelden, die je in een dusdanig tempo laat zien zodat het lijkt of er beweging in zit. Nu zul je denken dat dat niets aparts is, want dit is de basis van film: bevroren beelden in een hoog tempo achter elkaar laten zien, zodat je niet in de gaten hebt dat het allemaal aparte beelden zijn. Dat klopt. Maar het leuke van timelapsen is dat het net niet in een hoog genoeg tempo gaat. Het andere leuke element van timelapsen is dat je de “tijd” lijkt te beïnvloeden. Een film wordt in een ander tempo afgedraaid dan de werkelijkheid.
Wat heeft dit nu met een fotograaf te maken? De meeste timelapse-films worden niet gemaakt met een filmcamera, maar met een fotocamera. Bij timelapse komen fotografie en film bij elkaar. En dan in een andere vorm dan de fotocamera’s waar je tegenwoordig mee kunt filmen.

Het principe van timelapse is al zo oud als de fotografie. De generatie die opgroeide met Swiebertje in zwart/wit herinnert zich vast nog wel dat er van die kleine boekjes te koop waren die op elke pagina één afbeelding hadden en die als je ze snel aan je duim liet ontsnappen een soort beweging lieten zien. Of automaten waarin je een stuiver moest gooien en je dan een aantal foto’s op een rol achter elkaar lieten zien waarbij het leek alsof er iemand bewoog. In mijn herinnering waren dat veelal foto’s van de Dikke en de Dunne.

Tegenwoordig noemen we dat Timelapse. Je neemt een groot aantal foto’s en je zet deze achter elkaar in een filmpje. En misschien komt hett door de herinnering; ik blijf het leuk vinden om er naar te kijken.
Een extra leuk element is als er wordt gewerkt met een tilt-shift-lens. Hiermee kun je het effect creeëren alsof je naar een miniatuur-wereld kijkt:

Bathtub III from Keith Loutit on Vimeo.

Maar het mooiste is wel als men het timelapsen ook nog eens combineert met een veranderend standpunt van de camera. Hierdoor krijg je een extra 3D-effect:

Timescapes Timelapse: Mountain Light from Tom @ Timescapes on Vimeo.

Timescapes Timelapse: Learning to Fly from Tom @ Timescapes on Vimeo.

Meer timelapsing zoals de bovenstaande twee vind je op: Timescape

Nog meer van deze filmpjes

reacties

inklappen Mike
2-12-2009

super om naar te kijken en iets wat hoog op mijn verlanglijstje staat om te doen 🙂 onderwerp is al bekend

grtz Mike

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook