Wie is de beste fotograaf?

Een stomme vraag uiteraard. Een vraag die wel makkelijk te beantwoorden is. Maar over het antwoord zullen we het nooit eens worden. Zoveel mensen zoveel smaken.
Maar kun je dan zeggen wie de beste fotograaf volgens jou is? Ook dat zal voor velen een hele moeilijke vraag zijn. Want wat definieert een goeie fotograaf?

Er zijn zoveel verschillende soorten fotografen

Frans Lanting met zijn geweldig mooie natuurfoto’s in heerlijke kleuren? Of Stephan Vanfleteren met zijn indrukwekkende portretten? Ansel Adams’ meesterlijke zwartwit landschappen? Arnold Newman met zijn heerlijke composities of David Lachapelle met fantastisch absurde foto’s?
Voor elk van hun is iets te zeggen. En iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren. De ene hecht aan esthetische waarde van het beeld, “kan ik het aan de muur hangen?”. Een ander vindt de moeilijkheidsgraad van het maken van de foto belangrijk. Weer een ander waardeert de bijzonderheid van het onderwerp: het beestje wat je nog nooit eerder gezien hebt, of de macro die zoveel details weergeeft die je met het blote oog niet kunt zien.

Mijn favoriete fotograaf

Ik heb veel favoriete fotografen. Maar als ik zou moeten kiezen voor de überfotograaf, dan is dat voor mij heel duidelijk. Dat is de man die niet heel esthetisch werk levert. Er zijn maar weing beelden van hem die je interieur opfleuren. Een fotograaf waarvan je niet kunt zeggen dat hij uitblinkt qua compositie, laat staan kleurgebruik. De aspecten bijzonderheid en moeilijkheidsgraad spelen wel mee maar spelen geen hoofdrol. Ze blijven een beetje op de achtergrond.

Waar mijn überfotograaf in uitblinkt is: Hij raakt je. Keihard en diep. Zijn werk is een stomp in de maag. Snijdt je door je ziel. Kijken naar zijn werk bezorgt me niet zelden kippenvel en ietwat waterige ogen. Het is uiteraard niemand anders dan James Nachtwey.

James Nachtwey – Struggle for Life

Ik kwam deze week een video tegen waarin zijn beelden te zien zijn. Een oproep om iets te doen tegen Tuberculose, en dan met name de varianten MDR en XDR. Erg indrukwekkend! Het verhaal wordt verteld door de fotograaf zelf, dus het is in het Engels.

Klik op onderstaande foto om de video te bekijken (link opent in een andere site). Zet ‘m in fullscreen en zet je geluid aan!

reacties

inklappen Wim Jenniskens
7-5-2010

De beste fotograaf!

Inderdaad, fotografie begint pas echt boeiend te worden als het meer mag zijn dan alleen maar mooi. Vaak worden foto’s beoordeeld (en veroordeeld) op de geschiktheid “ik wil ze wel boen de bak hebben hangen”.
Dat is maar een criterium. Boeiend is veel meer zeggend en daar worden er ieder jaar miljoenen van gemaakt.
Tenslotte:
Fotografie is een uitstekend middel om zaken (ook de ergste) onder de aandacht te brengen. En: uitstekend geschikt om eigen beelden te maken. Je fantasie om te zetten in beelden. Heerlijk toch!!!

Wim

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook