9 tips voor het fotograferen van een interieur – interieurfotograaf

Interieur fotograferen? De beste tips voor de interieurfotograaf

Tips interieurfotograaf - fotografeer een interieurEen interieur fotograferen is niet zo moeilijk als sommigen denken. Een interieur rent niet weg, is niet heel klein, je hoeft het niet te leren te poseren en het weer is ook maar zelden een spelbreker. Het fotograferen van een woning is iets wat elke fotograaf kan leren. Er zijn wel een paar regels waar je je aan kunt houden. Uiteraard zijn regels er om gebroken te worden, mits je het maar met een bewust idee doet. Het is dus geen verplichting. De onderstaande tips kunnen je helpen bij het maken van een interieurfoto. Deze tips kunnen van pas komen als je voor het eerst een interieur, meubilair of vastgoed moet fotograferen, bijvoorbeeld voor de verkoop van je eigen huis of meubels. Maar ze kunnen ook handig zijn voor makelaars die de foto’s t.b.v. het verkopen van een woning in eigen beheer maken: aan de hand van de tips en voorbeelden kun je het portfolio van een interieurfotograaf screenen.
En daarnaast kunnen ze ook handig zijn voor de makelaar die op zoek is naar een interieurfotograaf die zijn onroerend goed kan fotograferen, of zelfs ontroerend goed kan fotograferen (zie helemaal rechtsboven).

Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Als je een interieur gaat fotograferen, zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk afleiding is. Uiteraard moet de ruimte die je gaat fotograferen schoon en stofvrij zijn, tenzij Photoshoppen je grote hobby is.
Wat afleiding is of niet, is sterk afhankelijk van het onderwerp van de foto. Bij een modern strak interieur is het bijvoorbeeld belangrijker dat afleidende elementen buiten beeld blijven dan bij een rustieke bourgondische keuken. Bij de eerste verwacht je eerder een zo ‘clean’ mogelijke omgeving. Bij de tweede is het geen probleem dat diverse accessoires de sfeer benadrukken. In beide gevallen geldt natuurlijk: geen schoenen onder de tafel, geen sporen van vuile vaat, geen handdoeken die qua kleuren niet passen, geen katten op de bank, geen schoonmoeder in een hoekje, geen goedkope zeeppompjes op de wastafel, etc., etc. Je moet een foto maken van het meubilair of de ruimte, geen verslag van de leefstijl van de bewoners.
En als het even kan: probeer de opdrachtgever te overtuigen van een verkoopstylist.

Voorbeeld interieurfoto met een storend elementFotografeer je een interieur voor een vastgoed-opdracht, bijvoorbeeld voor een makelaar t.b.v. de verkoop van een huis, dan is het belangrijk dat je zo goed mogelijk de ruimte weergeeft. De ruimte moet verkocht worden, niet de inboedel. In dit geval is elk ander element storend en zou je eigenlijk de ruimte helemaal leeg moeten maken. Dit kan uiteraard niet, want dat zou een te kale indruk geven. Maar zeker in dit geval geldt: “Less is More”.

In het bovenste voorbeeld hiernaast had ik de lamp op de bovenetage beter even buiten beeld kunnen plaatsen. Deze leidt meer af dan hij toevoegt.

Vergeet je eigen statieven niet...In de voorbereiding kun je dit al aangeven naar je opdrachtgever, zodat er zoveel mogelijk storende elementen weg zijn voordat je gaat fotograferen. Is dit niet het geval: schroom dan niet om storende elementen te verplaatsen voordat je de foto maakt. Hoe minder elementen, hoe meer de aandacht naar de ruimte gaat die je wil fotograferen.

En de onderste is natuurlijk ook een klassieker. Eentje die je vaak pas merkt als je thuis bent: je eigen flitser-statief.
Maar ik heb het erger gezien: de fotograaf (in dit geval een makelaar) die gewoon zelf in beeld is in een spiegel. Ook een storend element 🙂

Een foto van een licht en helder interieur oogt beter

Een foto van een donker interieurAls je een normale foto maakt van een interieur waarin ramen aanwezig zijn, heb je vaak een ‘probleem’ door het grote verschil in licht tussen binnen en buiten. Het gevolg is vaak een foto die de binnenruimte te donker weergeeft. Probeer een interieur zo realistisch mogelijk weer te geven. Als er een te groot verschil is tussen het licht binnen en het licht van buiten, kun je gebruik maken van één of meerdere flitsers om het interieur lichter te maken. Een ander alternatief is het maken van meerdere opnames vanaf een statief en met behulp van HDR-technieken samen te voegen (zie verderop).
Een foto van een donker interieur - interieur fotograferenEn soms kom je van die hele donkere inrichtingen tegen. Dan moet je de afweging maken wat je er mee doet. Als het interieur zelf het doel van de foto is, dan moet je die zo natuurgetrouw als mogelijk weergeven. Gaat het echter meer om het vastgoed dan om de inrichting, dan kun je de keuze maken om iets langer te belichten, of de foto in de nabewerking iets meer helderheid te geven.
Zorg er in elk geval voor dat een foto nooit een donkerder beeld geeft dan de werkelijkheid.

Hou je verticalen verticaal

Interieur met schuine convergerende lijnenOp een enkele uitzondering na hebben alle woonruimtes verticale lijnen. In de regel zijn de zijkanten van muren, deuren en ramen loodrecht. Probeer dat dan ook zo weer te geven in een foto. Een vaak gehoord misverstand is dat deze lijnen schuin worden weergegeven door het gebruik van een groothoek-objectief. Niets is echter minder waar en dat moet je ook maar meteen vergeten. Ook met een groothoek-objectief kun je rechte lijnen fotograferen. Het is echter wél de bedoeling dat je je camera récht houdt. En met recht bedoel ik in dit geval verticaal. Als je je camera niet 100% verticaal houdt, krijg je schuine lijnen, waardoor het lijkt alsof de ruimte voor- of achterover dreigt te vallen. Deze schuine lijnen worden ook wel convergerende lijnen genoemd.
Het probleem van een foto waarbij de lijnen van muren en deuren niet helemaal verticaal lopen, is dat het de kijker afleidt. De meeste kijkers zullen het niet eens bewust weten te benoemen. Maar onze hersenen registreren echter wel de schuine lijnen en omdat we weten dat die lijnen in het echt recht behoren te zijn, heeft het brein even tijd nodig om het beeld te ‘corrigeren’. En dat leidt af van waar het om gaat: het interieur. Daarom: altijd rechte verticalen.

In de meeste foto’s waarbij er schuine/convergerende lijnen voorkomen, zit de oorzaak in een hoog of laag camerastandpunt. Als je een te hoog camerastandpunt hebt, ga je onbewust de camera naar beneden kantelen om ook de elementen op de onderzijde in beeld te krijgen. Bij een te laag standpunt uiteraard andersom. Probeer het maar eens. Dat doe je onbewust. Tot aan vandaag dan, want nu ben je je er wel van bewust 😉 Bepaal voor jezelf maar eens wat de ideale camerahoogte is.

Als je moeite hebt om de camera perfect recht te houden, zou je het volgende kunnen proberen:

  • er zijn camera’s waarbij je het matglas kunt vervangen door een matglas met lijnen. Deze kun je gebruiken als hulplijn bij het bepalen van de compositie
  • er zijn camera’s die een mogelijkheid hebben om je compositie te bepalen met zgn Live-view. Hierbij worden soms ook hulplijnen op je display getoond die je kunnen helpen om je camera verticaal te houden.
  • er zijn kleine waterpasjes te koop die je op de flitsschoen van de camera kunt zetten. Deze kun je met een beetje zoeken al krijgen vanaf 10 euro
  • zorg er voor dat je bij het bepalen van je compositie een verticale lijn (bijv. een deur) dicht bij de rand van je zoekerbeeld hebt. Je ziet dan al snel of je je camera recht houdt.
  • ondanks alle zorgvuldigheid bij de opname, kan er altijd een foto bij zitten die een paar graden afwijkt. Deze afwijking is vrij eenvoudig te verhelpen in de nabewerking.

Zorg er voor dat het een tweede natuur wordt om bij je nabewerking je verticale lijnen te controleren.

Muren en deuren in een interieur zijn doorgaans recht

Bij het fotograferen van een interieur moeten lijnen in de foto recht zijnNaast lelijke schuine lijnen die je krijgt als je je camera niet verticaal houdt, kun je ook last hebben van zogenaamde tonvorming. Dit uit zich door bolle lijnen in een foto, zowel horizontaal als verticaal. Deze vertekening is een fout van de lens. En elke lens heeft hier meer of minder last van. Ook de dure professionele objectieven hebben er last van, zij het in mindere mate. Ook hierbij geldt dat een kijker weet dat de lijnen recht behoren te zijn en de kromme lijnen afleiden van de boodschap van de foto.

Deze tonvorming treedt vooral op:

  • aan de randen van het beeld (althans: daar valt het het meest op)
  • bij zoomlenzen met een groot zoombereik. Een lens met vast brandpunt heeft er minder last van
  • bij het gebruik van een groot diafragma (laag diafragma-getal)
  • bij het gebruiken van de wijdste stand bij een zoomlens (helemaal uitzoomen naar de grootste hoek)

Als je deze drie punten een beetje in de gaten houdt, kun je het probleem al verminderen. Daarnaast kun je de lensfout voor een deel proberen te maskeren door zo weinig mogelijk lijnen aan de buitenzijde van de foto te plaatsen. Dus heb je de rand van een deur net aan de zijkant van je foto, verander je compositie dan zodanig dat de rand meer naar het midden van de foto gaat, of laat ‘m net buiten beeld vallen.
Maar zoals gezegd hebben alle objectieven er in meer of mindere mate last van. Dus heel vaak zul je achteraf een correctie toe moeten passen. Moderne camera’s kunnen dit al meteen in-camera doen, als je je opnames in JPG maakt. Maar meestal zul je dit in de nabewerking oplossen. Dit kan bijvoorbeeld binnen Photoshop met het filter “Lens Distortion”, of met het hele handige tooltje PTLens

Gebruik een groothoek-objectief

Een interieurfoto met een te lang brandpunt is niet fraaiOmdat je vaak in relatief kleine ruimtes moet werken, kun je het beste een echt groothoek-objectief gebruiken.
Als je een lens met een te lang brandpunt gebruikt, krijg je een te beperkte blik op de ruimte, wat zelden een aangenaam beeld oplevert, zoals hiernaast: een te beperkt blikveld.

Naast de kleine ruimtes (bijvoorbeeld badkamer of een toilet) is ook bij de grotere ruimtes een groothoek eigenlijk onmisbaar.
Interieurfoto met extreem groothoekAls je uitgaat van een fullframe-camera, is een brandpunt van 24mm (of lager) aan te raden. Bij een camera met een kleinere sensor is dat ongeveer 15mm, afhankelijk van de grootte van de sensor.
Het kan uiteraard nog wijder, wij gebruiken soms 12mm op een fullframe camera (omgerekend 8mm op een camera met een kleinere sensor), zie hiernaast. Maar dan moet je goed oppassen voor de extreme vertekeningen die je kunt krijgen aan de zijkanten van de foto, of als er voorwerpen dichter bij de camera zijn.
Let op de vervorming bij extreem groothoekZie de onderste foto hiernaast. Op het eerste oog misschien niet zo veel mis mee, ware het niet dat een afvoer in een gootsteen toch meestal rond is. Een klein, maar typisch voorbeeld van vervorming aan de randen bij een extreme groothoek.

Het meest ideale is een een groothoek-zoom-objectief. Bijv een 12-24 of 16-35 op een fullframe camera en voor een camera met een kleinere sensor, iets in de range van 10-20mm. Want met een zoom-objectief heb je nog enige speelruimte in je brandpuntafstand, en daarmee invloed op de mate van vervorming.

Vermijd kleurzwemen

Ook voor kleurzwemen geldt dat ze onbewust afleiden van de boodschap van de foto omdat er iets onnatuurlijks aan is.
Witbalans DaglichtDe juiste kleurbalans is misschien wel het moeilijkste van het maken van interieurfoto’s. Dit wordt veroorzaakt doordat er vaak meerdere lichtbronnen zijn die een andere kleurtemperatuur hebben. Onze hersenen weten hoe ze deze afwijkingen moeten compenseren en laten ons altijd de juiste kleur zien. Camera’s zijn echter niet zo goed dat ze dit kunnen.
Voor degenen die de opnames in JPG maken, is het zaak om telkens de juiste witbalans op de camera in te stellen. Dit vergt enig inzicht in de kleurtemperaturen en vooral bij gemengde lichtbronnen (dag- en kunstlicht) zul je de juiste keuzes moeten maken. Witbalans AutomatischEen voorbeeld van een moeilijke lichtsituatie: In de opname rechts zit aan de linkerkant in de foto fel zonlicht, in het midden in de gang kunstlicht en aan de rechterzijde het licht van de weerkaatsing van een blauwe wintermiddag-lucht. In het bovenste voorbeeld is de witbalans op daglicht ingesteld.
In het tweede voorbeeld is de witbalans op Automatisch ingesteld. Deze werd hier voornamelijk beïnvloed door het kunstlicht. De kleurzweem in de gang is nu weg, maar rechts oogt de foto onnatuurlijk blauw.
Witbalans aangepastHet derde voorbeeld is achteraf aangepast in de nabewerking: alleen de witbalans is veranderd: ergens er tussenin. Nog steeds geen perfect beeld, maar dient ter illustratie. Het beste is om dit soort extremen te vermijden, of te werken met flitslicht met kleurgels (waarover later meer), of extreme nabewerking gaan doen. Voor degenen die RAW-opnames maken luistert dit iets minder nauw. Je kunt dan de camera op automatische witbalans zetten, of op daglicht. Achteraf bij het bewerken van de foto’s kun je dan nog makkelijk de witbalans aanpassen. Hierbij is het handig als je ergens een voorwerp hebt wat geen kleur heeft (grijs of wit) omdat je daar de witbalans op kunt afstemmen. En wil je het perfect doen, maak dan gebruik van een kleine grijskaart die je op een test-opname mee fotografeert. Zeker als je foto’s maakt die om het interieur zelf gaan, bijvoorbeeld een reclame voor meubels, is het de bedoeling dat de kleuren exact kloppen. Dit bereik je het beste door gebruik te maken van een grijskaart.

Let op met uitgebeten, overstraalde ramen

Een raam wat sterk overbelicht isAls je een ruimte moet fotograferen waar ramen in zitten, loop je vaak tegen de beperkingen van een camera aan. Een camera kan slechts een beperkt verschil tussen licht en donker aan. Als dat verschil tussen licht en donker te groot is, krijg je ofwel dichtgelopen zwart ofwel uitgebeten wit. In de interieurfotografie is het onderbelichten zelden een optie, dus worden de hooglichten uitgebeten. Het resultaat is dan een ruimte waarbij het raam lijkt uit te zien op een nucleaire uitbarsting: geen details meer in de ramen en de binnenzijde Een foto met een te hoog contrastverschilvan het kozijn en muren is geheel overstraald.
Er zijn twee manieren om dit te voorkomen of te verminderen:
– gebruik één of meerdere flitsers om het lichtniveau van het interieur een aantal stops hoger te krijgen. Dit kost wel meer tijd op locatie, maar mits goed uitgevoerd, bespaart het tijd (en kennis) in de nabewerking
– maak meerdere opnames vanaf een statief en los het probleem op in de nabewerking. Dit kan met programma’s als Via HDR het probleem opgelostPhotoshop of meer specialistische programma’s die gebruikmaken van HDR- of Enfuse-technieken. De bekendste hierin (en misschien ook wel de beste is Photomatix van HDR Soft. Deze optie is veel sneller tijdens het maken van de opnames, maar kost weer meer tijd in de nabewerking.
Let er wel op dat je het effect niet te zeer overdone maakt. Een compleet uitgebalanceerde foto kan er soms ook weer heel onnatuurlijk uitzien. In het geval dat het uitzicht door de ramen belangrijk is (verkoop van een huis met een mooi uitzicht), kan het helemaal uitbalanceren in de nabewerking een oplossing zijn, ondanks dat het eigenlijk wat onnatuurlijk oogt. In andere gevallen is het niet erg om de ramen iets lichter te laten, zolang er nog maar enig detail aanwezig is, zodat het niet als storend wordt ervaren.
Let op: HDR is een techniek die in eerste instantie bedoeld is om problemen met te grote lichtverschillen op te lossen. De laatste tijd is de term HDR het moderne woord voor overgesatureerde, post-Tsjernobyl-achtige beelden. Voor sommigen misschien heel leuk, maar niet aan te raden als je een goed beeld van een interieur moet maken.
En in het geval van melkglas (ondoorzichtig glas) en vitrages met een dichte structuur, kan het zelfs beter zijn om de foto niet te veel uit te balanceren.
Omdat deze situaties heel vaak voorkomen, ontkom je er als interieurfotograaf niet aan om je te verdiepen in het gebruiken van flitsers, of HDR-technieken in de nabewerking.

Tip 9: Kijk en Zie!

Neem de bovenstaande 8 tips nog een keer in je op, en surf daarna eens rond op sites waar veel interieurfoto’s staan, en bekijk de foto’s eens goed. Vooral sites als funda.nl zijn daar erg geschikt voor. Waarom? Omdat daar heel veel foto’s te vinden zijn. En een aantal van deze foto’s zijn echt bagger hebben een ‘probleem’ met één of meerdere van de bovenstaande 8 tips. Surf eens rond op zo’n site en probeer te zien waar de problemen zitten. Of waar ze niet aanwezig zijn. Want die staan er zeker ook tussen: hele goede foto’s.
En dat is misschien wel het belangrijkste wat ik je kan leren. Als je bovenstaande regels in een kladje naast je legt en dan naar veel foto’s kijkt, en je kunt herkennen waar de problemen zitten, ben je al heel ver. Je kunt dat dan ook bij je eigen werk zien. Hoe meer je daarop oefent, hoe meer het een automatisme wordt voor jezelf om valkuilen te vermijden. En elke keer leer je weer bij. Ik ook gelukkig, want anders was de lol er voor mij ook al snel af.

En het leukste van interieurfotografie is dat iedereen die nog niet dakloos is de bovenstaande regels elke dag kan oefenen.

Ik probeer later een paar van deze punten wat verder uit te werken, en kom zeker nog met meer artikelen.

Bekijk hier wat een gespecialiseerde fotograaf voor een interieur kan betekenen.

reacties

inklappen Han Tuttel
18-1-2010

Zeer uitgebreid en gedetailleerd – goed werk!
Tip voor de volgende keer is om het op te splitsen in meerdere blogs. Dit is wel heel veel informatie om in een keer te lezen en op te nemen. Laat staan te onthouden… 🙂

mvg
Han Tuttel
De Scherpe Pen

inklappen Vaans
29-1-2010

Hoi Han,

Bedankt voor je feedback. Ik zat er ook aan te denken om het op te splitsen, maar dan waren het geen 9 tips meer
Maar ik neem je commentaar mee, de volgende zullen korter worden.

Grtz,
Vaans

 
 

Ik denk dat goede fototips voor de makelaar nog steeds héél hard nodig zijn. Zelf ben ik fotograaf maar daarnaast ook makelaar. Een prima combinatie. Het is schrikbarend om te zien wat er dagelijks aan woningfotografie op het internet verschijnt. (www.foutehuizen.nl) als voorbeeld!!

Waar ligt dit nu aan? Fotografie is het meest essentiele in het verkoopproces van een woning. Toch?

Iedereen zoekt tegenwoordig het internet af naar een nieuwe woning. En mochten ze al de “eerste klik” hebben via een advertentie (vaak héél kleine én slechte foto’s | kun je daar een “eerste klik” creeren?) dan komen ze tóch weer op het internet terecht voor de verdere foto’s.

En aan het BELANGRIJKSTE onderdeel in de makelaardij nl. FOTOGRAFIE wordt nog steeds minimale aandacht aan besteed.

Hoe komt dit nu?

1. Denkt de makelaar nu dat dit niet nodig is?
2. Kan hij niet beter presteren? (er is toch cursusaanbod?? | of moet ik dat gaan aanbieden?)
3. Is de makelaar (vaak nog courtage van 1,5 tot 1,8 % niet bereid te investeren in een fotograaf?

Ik weet het (nog) niet, doch ik realiseer me dat goede fotografie ONONTBEERLIJK blijft in het verkoopproces.

Maarten
http://www.marketingvoordemakelaar.nl

inklappen Vaans
29-1-2010

@maarten: je hebt helemaal gelijk. Bedankt voor je bijdrage (die onterecht in de spamfilter was blijven hangen).

 
 
inklappen Jacqueline
20-1-2010

Goede en zinvolle tips, Vaans! Fotografie is een vak apart en daar waar het gaat om onroerend goed, kan de fotografie beter worden uitgevoerd door een professsional. In mijn ogen een kwestie van kiezen voor: kwaliteit en efficiency. Zie http://www.foutehuizen.nl voor een uitfiltering wat wij zoal tegenkomen;-)
Hartelijke groet,
Jacqueline

 
inklappen Nicolet Groen
20-1-2010

Goed en zeer gedetailleerd artikel! Krijg veel vragen van collega’s over het fotograferen van interieurs. Ik zal ze zeker hier naar verwijzen. En mezelf gaan verdiepen in de HDR techniek!

Op de site http://www.foutehuizen.nl verzamelen Jacqueline Voorn en ik de meest opmerkelijke foto’s van Funda. Dat wil ik je niet onthouden 😉
Bedankt!

Groeten,

Nicolet Groen

 
inklappen Vaans
21-1-2010

Dank jullie wel 🙂
Ik zal een dezer dagen een artikeltje wijden aan de geinige dingen die er op internet te vinden zijn. En foute-huizen.nl hoort daar zeker bij.

 
inklappen Jochem de Haas
2-2-2010

Wat een goed artikel! Erg interessant om te lezen. Veel ben ik ooit wel tegengekomen bij fotocursussen maar in de praktijk zakt het dan weer weg. Ik ga er meteen mee aan de slag.

inklappen Vaans
2-2-2010

Dank je Jochem.
Schrijf ze gewoon op een papiertje en net voor je gaat fotograferen even het lijstje doornemen. Op termijn wordt het een tweede natuur.

 
 
inklappen adriaan
21-5-2010

Hallo Vaans,

Vooreerst hartelijk dank voor de tips.
Zelf heb ik een makelaarskantoor in Oostende / België. De fotografie van de binnenruimten is inderdaad een belangrijk punt waar ook wij nog hard moeten aan werken. Ik ben de laatste tijd al even aan het rondkijken welk toestel ik best kan aanschaffen, maar dit is geen makkelijke keuze gezien het (te) ruime aanbod. Kun jij me vanuit je kennis een camera aanraden met groothoeklens waarmee we al serieus aan de slag kunnen ?

Hartelijk dank,
Adriaan

inklappen Vaans
24-5-2010

Hoi Adriaan,

De camera is het minst belangrijk. Er zijn tegenwoordig geen digitale camera’s meer die niet geschikt zijn voor dit werk.
Het objectief is – naast de kennis van degene die bedient – veel belangrijker. Ik wil en kan je best een advies geven, maar dat gaat het beste als je me (ongeveer) een budget aan kunt geven (dat mag ook per mail ;-))

Grtz,
Vaans

 
 
inklappen Marjolein
30-8-2010

Hallo!!

Mijn complimenten voor deze site, maar vooral ook voor jullie portfolio! Er zitten echt schitterende foto’s tussen.

Deze tips voor interieurfotografie zal ik zeker bewaren, ik ben me er op aan het oriënteren.

Vriendelijke groet,
Marjolein

 
inklappen erik
16-1-2011

Heel nuttige info hier. Ik vroeg me af of er een goede boterham te verdienen is het met fotograferen van interieurs. Is het wellicht slim om mijn brochures bij te koop staande woningen in de bus te mikken? Of zal ik eens bellen met een makelaar? Misschien heeft iemand een tip?

Erik

 
inklappen Nicolet Groen
17-1-2011

@ Erik,

Een huis dat via een makelaar wordt verkocht is een overeenkomst tussen makelaar en verkoper waarbij de makelaar verantwoordelijk is voor de marketing en dus de fotografie. Je hebt grote kans dat de verkoper, voor hij jou inschakelt, eerst contact op neemt met zijn makelaar met de melding dat hij is benaderd door een fotograaf met de vraag wat hij daar mee moet de makelaar is er vaak niet van gecharmeerd dat jij zijn opdrachtgevers rechtstreeks benaderd. En dat kan ik me goed voorstellen. Je geeft immers duidelijk aan zijn klant aan dat zijn werk niet deugt.
Krijg je de opdracht toch via de verkoper, bijvoorbeeld iemand uit je eigen netwerk die zijn woning verkoopt, ga dan nooit om de makelaar heen en neem even contact met hem op. Niet alleen uit fatsoen maar het is natuurlijk ook je eerste contact moment. Leg hem dan ook duidelijk uit hoe je de opdracht hebt verworven. Stuur vervolgens de foto’s ook rechtstreeks naar de makelaar zodat hij weet wie die prachtige opnames heeft gemaakt.
Probeer echter bij voorkeur de opdrachten te verwerven door bij de makelaar aan tafel te komen. Hij zet meerdere huizen in de verkoop per week/maand. De gemiddelde particulier verkoopt maar een in de 7 jaar een huis dus daarmee bouw je niet snel een relatie op waaruit meerdere opdrachten en dus een stabiele inkomstenbron voortkomt.

Heel veel succes in ieder geval. Mocht je nog vragen hebben dan kun je mijn gegevens vinden via mijn website.

 
inklappen Erik
17-1-2011

Nicolet, bedankt voor je tips. Ik weet nu hoe ik ga aanpakken.

Erik

 
inklappen Bert Oerlemans
28-5-2011

Heel goed artikel, vooral voor mij omdat ik al eventjes bezig ben met architectuur en interieur fotografie.
Ik heb hier waardevolle tips uitgehaald en een pak opmerkingen en tips bevestigen wat ik al dacht te weten en dat is dan weer goed voor mijn zelfvertrouwen.
Overigens mooie website met heel mooie foto’s.

Groeten, Bert

inklappen Vaans
30-5-2011

Dank je 🙂

 
 
inklappen Vincent
15-7-2011

COMPLIMENTEN!!! Wat een ontzettend mooie foto’s!!!

Ik was/ben aan het zoeken hoe ik een beetje mooie foto kan maken van het interieur timmerwerk voor mijn website want de meeste durf ik niet eens te plaatsen en zodoende op jullie site gekomen en mij ZWAAR geïnspireerd!
Geweldig die portret foto’s, die infrarood en natuurlijk het interieur. Gewoon een geweldig portfolio..
Ik ga julli site zeker nog een paar keer aandachtig bestuderen.
Thnx voor de super tips! Ik ga ze zeker toepassen..

Groetjes en dank,
Vincent

 
inklappen Susanne
29-7-2011

Ontzettend leerzame pagina. Waar ik erg benieuwd naar ben is wat een interieurfotograaf (naast eventueel HDR montage) nog aan nabewerking doet. Als ik woonbladen bekijk ziet alles er altijd zo lekker fris uit.

Groetjes en bedankt,

Susanne

 
inklappen Ann G.
2-8-2011

Heel interessant artikel, vat alles goed, duidelijk en volledig samen volgens mij. Nu nog slagen in het totaalpakket van tips boven te halen tijdens de praktijkles! Maar ook hier geldt: oefening baart kunst zeker 🙂

 
inklappen Anika
26-10-2011

Hallo Vaans,

Met veel interesse heb ik je tips over interieur fotografie gelezen.
Zelf ben ik nu ongeveer een jaar actief als fotograaf voor diverse makelaars. Ik merk dat het gebruik van flitsers bij interieur fotografie vaak onmisbaar is, maar ook vaak storend werkt. Vooral bij reflecterende oppervlakken als tegels en ramen, maar ook een wit oppervlak dichtbij kan erg reflecteren. Kun je advies geven over het gebruik van flitsers in het interieur?

inklappen Vaans
7-11-2011

Hoi Annika,

probeer je lichtbron zo groot als mogelijk te maken. Dit zou je kunnen doen door zoveel als mogelijk indirect te flitsen. Gebruik dus die muur die achter je staat en flits ‘achterom’. Hoe groter de lichtbron, hoe minder storend de reflectie is.
Als er een direct zicht is tussen jouw flitser en het spiegelende oppervlak zul je bijna altijd een storende reflectie krijgen. Je kunt proberen je flitser af te schermen. Maar het meest ideale is natuurlijk de flitsers draadloos te bedienen, zodat je ze kunt plaatsen (verstoppen) waar je wil.

 
 
inklappen najat
20-3-2012

beste Vaans

leuk je website te ontdekken, de eerste in google! Heb weer eens zin gekregen om te fotograferen. Ik heb wat zitten experimenteren met bewegende mensen in de ruimte. Zoals je heel veel in interieurboeken ziet (zag). Je eerste foto in jouw portfolio is zo. Zelf kom ik tot geen resultaat. Wat is het “recept”. lange sluiter met groot diafragma getal. geen flits. Ik weet dat het moeilijk is om zo uitleg te geven zonder de ruimte te zien. maar laat ons een gewone leefruimte met veel daglicht nemen.
hopelijk wil je je kennis delen. alvast bedankt! najat

inklappen Vaans
8-5-2012

Hoi Najat,

Excuses, ik had deze niet eerder gezien.
Het recept is niet zo heel moeilijk:
– selecteer Tv (tijd voorkeuze) en een sluitertijd van 1 seconde
– zet de camera op een statief (of iets anders wat de camera stabiel houdt)
En dan proberen of de sluitertijd past bij de beweging. Als je een langzaam bewegend model heb, moet je misschien 1,5 seconde selecteren. Heb je een hyper-stuiterend model, dan moet je een kortere tijd nemen.

Als de foto overbelicht is, dan selecteer je een lagere ISO-waarde. Is de foto ook bij ISO 100 nog overbelicht, dan moet je het licht verminderen of je toevlucht nemen tot filters.
Is de foto onderbelicht? Selecteer dan een hogere ISO-waarde.

Bij deze relatief simpele opzet ben ik er van uit gegaan dat de camera het diafragma zelf mag kiezen. Negen van de tien keer is het diafragma namelijk niet zo heel relevant bij dit soort opnames. Wil je echter ook de scherptediepte zelf bepalen, dan moet je in de M-stand gaan fotograferen. Dan moet je zelf wat meer nadenken, maar het principe is verder hetzelfde als bovenstaand.

 
 
inklappen Gerdien
10-7-2012

Maandelijks verstuur ik de Nieuwsbrief naar NVM SOM cursisten. Graag wil ik deze tips opnemen in de nieuwsbrief van 13 augustus 2012.

 
inklappen Ruud
11-11-2012

Beste Vaans,

Nuttige tips, dank je.

Heb je ook tips voor productfotografie van meubelen? Grote tafels en kasten bijvoorbeeld. Welk objectief is aan te raden in welke situaties? Een groothoek bij interieurs lijkt me duidelijk maar hoe breng ik het beste een tafel van 300cm in beeld of een grote boekenkast. In zijn geheel maar ook in detail…

Groet,
Ruud

inklappen Vaans
23-11-2012

Hoi Ruud,

Als de ruimte niet al te klein is, dan zou ik gewoon voor een walk-around-objectief gaan (24-70 op fullframe of 18-55 op een cropcamera), en dan een lichtsterk objectief (2.8). Dat laatste omdat je bij details vaak met een kleine scherptediepte mooie resultaten krijgt.

Grtz,
Vaans

 
 
inklappen marc
23-11-2012

Met veel plezier heb ik jullie artikel. Gelezen over de 9 tips interieurfotografie !
Nu heb ik een vraag welke lens kun je het beste hiervoor gebruiken ?
De een zweert bij een vast brandpunt de ander juist weer bij een zoomlens
Ben in het bezit van groothoek 17-40 16-35 24-105 allen van canon.
Zit er over te twijfelen om een tilt en shift lens aan te schaffen maar weet dan weer niet welke de juiste is, de 17mm of de 24mm……
Is een tilt en shift een echte aanwinst of heb je die niet echt nodig ?

Ik hoop dat u mij hierover wat tips kunt geven !

Alvast bedankt,

Groeten, Marc

 

Ontzettend bedankt voor deze tips! Ik verkoop een aantal jaren nieuwbouwwoningen voor een grote landelijke ontwikkelaar. Daar wordt ontzettend veel aandacht besteed aan mooie impressies. Dat moet ook wel, want er is nog niets in ‘real life’ te zien. In de bestaande woningmarkt is fotografie echter maar een klein onderdeel van de verkoop. Mensen komen pas naar je woning kijken als de plaatjes ze aanstaan, maar dat besef is er vaak nog niet. Ik ga daarom de woningeigenaren bijstaan met styling en fotografie, maar over dat laatste kan ik nog veel leren. Ik houd deze site in de gaten!

 
inklappen Sabina Theijs
19-11-2013

In je artikel noem je funda.nl als goede plek om beeldonderzoek te doen. Ik zou vooral ook Airbnb.com aanraden, omdat daar kwalitatief zeer goede foto’s op te vinden zijn. Veel meer dan op funda.nl. Zeer slechte foto’s zijn er ook in overvloed te vinden, maar omdat Airbnb haar adverteerders de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van een professionele fotograaf – en die foto’s gemarkeerd worden als ‘verified by Airbnb’ – is het soms een verademing ernaar te kijken.

P.S. Die foutehuizen-website van Jacqueline en Nicolet vind ik hilarisch…

 
inklappen Vaans
19-11-2013

Hmmmm, Verified by Funda… nog niet eens zo’n slecht idee!

 
inklappen Lonia
28-1-2014

Hartelijk dank voor de tips,
Inmiddels ben ik al 4 jaar actief als Verkoopstylist. Sinds een jaar doe ik ook de fotografie voor een makelaar maar ik blijf tegen een aantal dingen aanlopen; de juiste belichting. Ik heb behoefte aan een cursus interieur fotografie. Geeft u deze? Of kent u iemand die dit doet in de buurt van Leiden?

Met vriendelijke groet,

Lonia

 
inklappen Nicolet Groen
28-1-2014

Lonia,

Ik geef al een paar jaar cursussen interieurfotografie speciaal gericht op vastgoedstylisten en makelaars. Werk zelf inmiddels 7 jaar als vastgoedstyliste en fotograaf. Kijk even op mijn website, ik heb nog geen cursussen ingepland voor dit jaar omdat ik erg veel fotografieklussen heb maar ik denk dat jij meer hebt aan een 1 op 1 cursus van een dag.

Groet,

Nicolet Groen
Gras Vormgeving

 
inklappen RS1981
16-3-2014

Waarschijnlijk ten overvloede, maar wil ik je toch bedanken voor deze uiteenzetting! Ik heb het in één keer gelezen met veel interesse, en ook genoten van de humor die erin vervlochten is.

 
inklappen Vaans
17-3-2014

Graag gedaan 🙂

 
inklappen Bianca
21-4-2015

Dankjewel voor de tips!

 
inklappen David
14-6-2015

Staan enkele leuke tips tussen!

 
inklappen Hennie
22-6-2015

Hoi Vaans,

Supergoede tips! Ik ben bezig met het opstarten van een onderneming in vastgoedstyling en omdat ik altijd al een hobbyfotograaf ben lijkt het me zeer verstandig om een cursus interieurfotografie erbij te doen. Heb jij tips voor goede cursussen in de omgeving van Rotterdam?

 
inklappen Nicolet Groen
22-6-2015

Hoi Hennie,

Ik werk inmiddels 8 jaar als Keurmerkstylist Vastgoed en Interieur en architectuur fotograaf. Twee tot drie keer per jaar geef ik een cursus speciaal gericht op stylisten waarbij de nadruk licht op techniek en nabewerking. Inmiddels heb ik zo’n 60 cursisten opgeleid. Het maximaal aantal cursisten in 6, altijd kleine groepen voor veel individuele aandacht. Kijk anders even op mijn website:

http://www.grasvormgeving.nl/cursus-interieurfotografie/

De volgende cursus staat gepland op 18 september maar eventueel is een individuele cursus ook mogelijk mocht je eerder willen.

Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag.

Groetjes Nicolet

 
inklappen Vaans
22-6-2015

Hoi Hennie,

Ik heb geen idee wie of wat er in de randstad actief is op het gebied van cursussen voor interieurfotografie. Maar Nicolet heeft reeds gereageerd en die is vakbekwaam, dus zeker een aanrader.

Vaans

 
inklappen Marrie
13-10-2015

Vaans! Mooi en met humor geschreven. Daardoor leerzaam en leuk 🙂 Dank je wel daarvoor!

 
inklappen Dirk
3-5-2016

Super leuk geschreven en bovenal heel erg leerzaam! Bedankt hiervoor.

 
inklappen Vaans
4-5-2016

Thanks Dirk

 
inklappen Liza
9-5-2016

Bij een interieurfoto gebruik ik bijna altijd een groothoek-objectief. Omdat je dan een veel beter overzicht krijgt van de ruimte, ook bij grotere ruimtes. Daarnaast komt het interieur ook veel beter uit. Ik ben het helemaal met je eens.

 
inklappen interieurvannu
30-5-2016

Leuke tips! ik krijg vaak de vraag van klanten hoe ze best foto’s kunnen maken van hun interieur. Ik zal een aantal tips van jou doorsturen.

 
inklappen Nicolet Groen
30-5-2016

Je hebt dan ook groothoekgebruik en groothoekmisbruik 🙂 Standaard niet onder de 21-22 mm fotograferen met een full frame lens of 14 mm met een cropfactor lens. Dan krijg je een mooi evenwichtig beeld zonder vertekening.

 
inklappen Bart
24-10-2016

Hoi,
Bedankt voor de tips!
Heb je ook nog tips voor het fotograferen van een kantoor?
Ik hoor het graag.

 
inklappen Guus
25-10-2016

Gelden deze tips ook voor als je je interieur tweedehands wil verkopen en je foto’s moet hebben om ze bijvoorbeeld op een veiling site te plaatsen?
Ik hoor het graag. Alvast bedankt.

 
inklappen Nicolet Groen
25-10-2016

Hoi Bart, Het fotograferen van een woning en een kantoor is vergelijkbaar met dus de tips hierboven kun je gewoon toepassen. Ik fotografeer, naast woningen ook regelmatig bedrijfspanden. Omdat bedrijfsruimtes vaak groter zijn dan de gemiddelde ruimte in een huis adviseer ik wel op iets minder groothoek te gebruiken. Daarnaast kan het voorkomen dat een bedrijf of kantoor gewoon in gebruik is terwijl je moet fotograferen. Met de eigenaar het huis aan kant brengen om het meest optimale resultaat te bereiken is vaak wat gemakkelijker dan het op orde brengen van een kantoor met medewerkers die vooral door willen werken en geen zin hebben om de afwas in de keuken even weg te werken en de bureaus op te ruimen. Mijn voorkeur gaat er daarom altijd naar uit dat de eigenaar van het bedrijf aanwezig is tijdens de shoot zodat ik hem kan uitleggen wat de bedoeling is en hij of zij het personeel kan aansturen.

Wil je meer weten over fotografie voor vastgoed? Ik heb in december nog plek voor mijn cursus vastgoedpresentatie. Maar je mag ook altijd even een mailtje sturen! Hierboven staat ergens mijn oude website vermeld, de nieuwe is: http://www.nicoletgroen.com

 
inklappen Nicolet Groen
25-10-2016

Hoi Guus, Qua licht en dergelijk en opruimen kun je alle tips zo overnemen maar een een interieur fotograferen gaat vaak om het hele plaatje, de hele ruimte en daarbij hanteer ik heel strikt dat de verticale lijnen altijd recht moeten zijn. Het is altijd goed om te laten zien hoe het meubel zich verhoudt tot de ruimte dus voor die foto’s zou ik proberen de lijnen zo recht mogelijk te houden. Je standpunt kan, afhankelijk van het soort meubel lager of hoger zijn. Dan, wat ik altijd hanteer bij het fotograferen van een interieur, halverwege plafond en vloer. Eigenlijk kun je de fotografie van meubilair zien als detail opnames van het interieur. Maak naast overzichtsfoto’s ook een of twee beelden van mooie details van het te verkopen meubel.

Succes!

 
inklappen Nelson Zonneveld
10-11-2016

Hoi Nicolet,

Bedankt voor de tips en het leuke artikel. Graag zou ik mijn eigen webshop opfleuren met mooie interieur foto’s. Nu leg je heel erg goed uit hoe het moet en waar ik rekening mee moet houden, toch besteed ik het liever uit. Heb jij nog tips waar ik rekening mee moet houden in de zoektocht naar een goede fotograaf?

Met vriendelijke groet,

Nelson Zonneveld

 
inklappen Nicolet Groen
10-11-2016

Hoi Nelson, Het artikel is niet van mij maar van Vaans. Maar omdat wij behoorlijk op een lijn zitten reageer ik meestal wel als ik hier iets zie verschijnen 🙂

Ik heb in mijn boek, Maak van je thuis een huis, klaar voor de verkoop, een stukje geschreven over wat je op moet letten bij het zoeken naar een goede fotograaf:

” Interieur- en architectuurfotografie is een vak apart. De lichtomstandigheden zijn vrijwel altijd slecht. Het is het mooist voor buitenfoto’s als de lucht blauw is
en de zon schijnt. Binnen geeft dat juist keiharde verschillen tussen plekken waar direct zonlicht op valt en de rest van de ruimte. Een bewolkte dag is voor binnen juist prettiger vanwege het gelijkmatige licht.

Om het huis goed in beeld te brengen zijn de juiste apparatuur, een dosis technische kennis en vooral een goed oog voor compositie nodig. Een goede fotograaf neemt de tijd, legt uit wat hij of zij doet en kijkt met een kritische blik naar je woning.
Kijk er niet van op als hij of zij meubels of accessoires verschuift of weghaalt om de ruimtes zo goed mogelijk in beeld te brengen.
Vraag op voorhand hoelang de fotograaf in de woning aanwezig zal zijn. Is dat minder dan een uur stel dan je vraagtekens bij de kwaliteit van het werk. Als ervaren vastgoedfotograaf red ik het zelfs niet om een leegstaande woning in zo’n korte tijd goed te fotograferen, laat staan een woning waar nog in geleefd
wordt.

Zit de fotografie in het verkooppakket van je makelaar, ga er dan niet bij voorbaat van uit dat het wel goed zal zijn. Kijk dus kritisch naar de fotografie van de woningen die je makelaar in verkoop heeft. Zijn de kleuren helder en natuurgetrouw? Zijn verticale lijnen zoals van muren, deuren en ramen op de foto echt recht? Zijn kasten en bedden niet uitgerekt door misbruik van de groothoeklens? Beantwoord je de vragen positief dan zit het goed. Zo niet, wees daar dan duidelijk over tegen je makelaar en kies zelf een
vastgoedfotograaf met een portfolio dat je wel aanspreekt”

In bovenstaande paragraaf staan al redelijk wat tips over waar je op moet letten bij het kiezen van een interieurfotograaf. Natuurlijk is het gericht op de verkoop van een woning maar ook in jouw geval geldt gewoon: Zoek een fotograaf wiens portfolio je aanspreekt. Let op de punten die ik in de paragraaf aanhaal en wat ook heel erg belangrijk is: Is er een klik? Begrijpt de fotograaf wat jij wil?

Verder is het belangrijk om goede afspraken te maken over de prijs én de licentievoorwaarden voor het gebruik van het beeldmateriaal: Mag je het alleen gebruiken voor je website of ook voor andere uitingen zoals een brochure, folder of bijvoorbeeld een redactioneel artikel in de krant.

Ik heb een enorme collectie interieurfoto’s en ben bezig uit die collectie beeldmateriaal te verzamelen dat ik aan wil bieden als stockfoto’s. Dat is ook iets waar je naar kunt kijken. Zijn er stockfoto te vinden die het gevoel dat jouw merk wil uitstralen weer geven? Of is het noodzakelijk dat je eigen producten gefotografeerd worden?

Houd bij het zoeken van beeldmateriaal op je website altijd in gedachten dat het consistent en ondersteunend moet zijn voor jouw branding.

In welke regio zit je trouwens? Ik ken redelijk wat interieurfotografen, misschien kan ik je een aanraden?

Mocht je meer vragen hebben dan kun je ze hier loslaten maar je mag mij ook een mailtje sturen: info [@] nicoletgroen.com.

Heel veel succes in ieder geval.

Nicolet

 
inklappen Thomas
15-11-2018

Leuk artikel, erg interessant. Heeft me zeker geholpen mbt enkele twijfels die ik had.

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook