Een woning verkopen – wie maakt de foto’s?

Foto’s: de eerste indruk bij verkoop van een woning

Mensen die hun woning verkopem doen dat tegenwoordig bijna allemaal op internet. En daarvoor hebben ze altijd foto’s nodig. De eerste indruk telt nu eenmaal, en de tekst is bijzaak. Een deel van deze verkopers maken de foto’s zelf. Een deel laat het over aan de makelaar of verkoopstylist en weer anderen laten de foto’s van buitenkant en interieur van hun woning door een gespecialiseerde woningfotograaf maken. En in alle categorieën vind je foto’s die heel goed zijn en foto’s die net een klein pietsie minder goed gelukt zijn. En dan is er nog de categorie foto’s van een woning die eigenlijk bij het opslaan op de computer onderschept hadden moeten worden door de virusscanner en meteen geshredderd moesten worden.

Zelf de foto’s maken bij verkoop van je woning

Bij degenen die zelf de foto’s maken, zie je soms wel goede foto’s van woningen. Dit zullen vooral de hobby-fotografen zijn. Maar ook onder de hobby-fotografen zie ik heel vaak dat er behoefte bestaat aan tips voor interieur-fotografie. Dit is toch nét weer iets anders dan het vastleggen van landschappen, macro’s of foto’s in een dierentuin. En daarnaast beschikken veel hobby-fotografen ook niet over de juiste apparatuur.
Maar als je een beetje rondsurft op de sites waar veel aan zelfverkoop wordt gedaan, zie je dat een groot deel toch wel in de shredder-categorie valt. De echt goeie foto’s zijn moeilijk te vinden.

De foto’s laten maken door een makelaar

Hier zie je vrij veel verschillen in de kwaliteit. Het is niet altijd duidelijk welke makelaars de foto’s zelf maken, en welke het werk uitbesteden aan specialisten. Daarom is het moeilijk om te zeggen wat de kwaliteit, of het gebrek hieraan, bij de makelaarsfoto’s is. In deze categorie zie je wel meer uitschieters naar boven, maar soms ook echt bedroevende resultaten.
Als je een beetje rondneust op weblogs die over onroerend goed gaan, lees je wel vaker dat een makelaar het klusje van fotograferen in een kwartiertje klaart. Verwacht in dat geval dan ook geen goeie foto’s. Alles heeft tijd nodig. Ook het maken van foto’s van een woning.

Foto’s laten maken door een verkoopstylist

Een trend die in Amerika al een aantal jaren aan de gang is, is het stylen van je woning om de verkoop te bevorderen. Dit heeft niet als doel om je huis gezelliger of mooier te maken voor jezelf, maar puur als doel om je huis sneller te verkopen, en vaak zonder in de prijs te zakken.
Verkoopstyling en fotografie zijn als een sollicitatiebrief of eerste mail op een datingsite. Ze hebben allemaal maar één doel: zorgen dat je in gesprek komt. En dat is waar het om draait bij het verkopen van een huis; zorg dat je in gesprek komt. Zorg dat er mensen je woning bezoeken. Want alleen dan kun je verkopen.
Omdat een verkoopstylist hetzelfde doel heeft als een vastgoed-fotograaf: het optimaal presenteren van de woning, zit deze qua inzicht heel dicht tegen de vakfotograaf aan. En gemiddeld genomen zie je dan ook dat de kwaliteit van de foto’s in deze categorie goed is. Zeker op punten als het toonbaar maken van een woning en het laten zien van een woning vanuit de meest aantrekkelijke positie scoren zij gemiddeld beter dan de twee eerste categorieën.
(noot: verkoopstyling heeft ook als doel om de woning goed te presenteren bij bezichtigingen, dus niet alleen om in gesprek te komen).

Foto’s laten maken door een gespecialiseerd fotograaf

Zeker als je er naar op zoek bent, herken je de foto’s van een goeie fotograaf op de verkoopsites. Ook hier zitten wel mindere foto’s tussen, omdat van iemand met een grote spiegelreflex al snel wordt gedacht dat hij goeie foto’s maakt (net zoals Rembrandt goeie schilderijen maakte omdat hij top-kwasten had).
De foto van een goeie fotograaf die tijd en aandacht besteedt aan zijn werk zijn echter goed herkenbaar. Met name op de punten die ik eerder beschreef. Zaken als het voorkomen van uitgebeten witte ramen mbv. HDR-technieken, is toch wel vrij specialistische materie.
Maar een goeie fotograaf alleen is ook geen garantie voor succes. De makelaar is toch bij uitstek degene die weet op welke elementen een huis ‘verkoopbaar’ is. De makelaar kan dan ook als geen ander input geven aan de fotograaf over de specifieke verkoopbare elementen.
Een topfotograaf met de beste spullen en de meest specialistische kennis van nabewerken kan geen aantrekkelijke foto’s maken van een woning, als die woning er niet een beetje aantrekkelijk uitziet. Het fotograferen met hele kleine scherptediepte om de rommel onscherp te maken is nu eenmaal geen optie. En zwaar onderbelichten om de vochtplekken in de badkamer te verdoezelen is ook niet echt gewenst. Een combinatie van een goeie fotograaf en een verkoopstylist is dan een mogelijkheid die heel goed kan werken.

Dus: wie gaat de foto’s maken?

Heb je geen budget en maakt het ook niet uit of je huis snel wordt verkocht? En heb je er geen moeite mee om na verloop van tijd te zakken in vraagprijs? Dan is het een idee om het allemaal zelf te doen. Afhankelijk van je kennis van fotografie (die snel wordt overschat) is dit een goed of een minder goed idee.
Wil je niets extra betalen voor de foto’s, dan kun je het de makelaar laten doen. Vaak is dit nl. bij de prijs inbegrepen. Bedenk dan wel dat de kwaliteit van de foto’s doorslaggevend zijn voor het aantal bezoeken wat je krijgt als verkoper. Kijk dus goed naar de eerdere foto’s van de kandidaat makelaar. Geloof me: dat scheelt. Er zitten matige tot goeie tussen en slechte, heule slechte.
Wil je wel investeren in een snellere verkoop en het liefst verkopen tegen de vraagprijs. Dan kun je een verkoopstylist of een goeie fotograaf inschakelen, of optimaal: beide. Als je een beetje rondkijkt, zul je zien dat de investering hierin wellicht minder is dan gedacht en heel snel kan worden terugverdiend. In veel gevallen verdien je de investering zelfs meerdere keren terug.
Kun je niet kiezen tussen fotograaf en verkoopstylist: bepaal dan voor jezelf welke van de twee taken je het beste zelf kunt.

Bekijk hier wat een gespecialiseerde fotograaf voor de verkoop van de woning kan betekenen.

reacties

inklappen Huis Verkoop
18-2-2010

Leuk artikel, ga zo door!

inklappen Vaans
18-2-2010

Thanks 🙂

 
 
inklappen Fotomakelaar
3-1-2014

De makelaar weet in principe het beste met welke USP de woning in de markt moet worden gezet. De makelaar zal wellicht aandringen om alles super groothoek te fotograferen, en dat is niet in alle gevallen het beste.

De styliste zal instinctief (dus zelfs zonder veel fotografische kennis) het intereur in beeld brengen lijkt mij. Niet alle stylistes zijn even bekwaam overigens, de best opgeleide stylistes zullen aanmerkelijk beter scoren, ook qua fotografie.

De klant zelf zal waarschijnlijk op de P stand ongeveer 200 foto’s aanleveren waar hopelijk lukraak een goede tussen zit. De opdrachtgever die zelf macro’s etc kan maken zal wel een heel eind in de goede richting komen als hij een 17mm/24mm en een reportage flitser heeft.

De fotograaf beschikt over de beste apparatuur en is eigenlijk alleen al daarom de eerste keus, als het budget dat toelaat. Wanneer een allround vak fotograaf wordt gevraagd om een interieur professioneel te fotograferen zal de verkoper (en diens makelaar) wellicht een beetje terug schrikken van het tarief.
Ik heb wel eens foto;s van een allround fotograaf gezien die ronduit slecht waren. (Het enig goede was de belichting en scherpte maar compositie daar had hij geen kaas van gegeten.)

Het is mij persoonlijk opgevallen dat de NVM makelaars wel permanente educatie (lees; vergaren van verplichte studiepunten krijgen) krijgen aangeboden in tekstschrijven, woningmarketing etc. maar er is geen PE cursus (met studiepunten) die de fotografische kennis van de makelaars wat verder omhoog schroeft.
Heel jammer een beetje kennis van flitsen, Lightroom en Photoshop Elements lijkt mij voor een makelaar vandaag de dag meer dan gewenst.

Mijns inziens zouden makelaars eenvoudig weg iets meer kennis moeten hebben over hoe ze zelf een goede foto kunnen maken. Het past als eerder gezegd) niet altijd in het budget van de klant of makelaar om een fotograaf in te huren. Als de makelaar zelf wat beter uit de voeten kan dan weet hij ook beter wanneer hij maar beter wel iemand kan inhuren. Een echt goed scorende makelaar heeft waarschijnlijk niet eens zin of tijd om de foto’s te maken.

Woningfotografie is iets wat zichzelf terug verdient immers deze krijgt betere gegadigden en ook trekt de makelaar die een portefauille heeft met uitstekend gefotografeerde woningen beter klanten aan dan een makelaar die wat aan rotzooit en op de site foutehuizen staat. Dat laatste is iets wat fotografen wellicht wat meer bij de makelaars kunnen “verkopen.”

 
inklappen B. van der Hulst
23-9-2015

De professionele fotograaf die mijn huis heeft gefotografeerd voor de verkoop via makelaar en fund, heeft zulke kitscherige luchten toegevoegd. Alle foto’s zijn heel contrastrijk waardoor de gebruikte materialen versleten en ouderwets overkomen. De helft van het 50-tal foto’s is helemaal ongeschikt om te publiceren, wegens onder verkeerde hoek genomen, te weinig informatie is zichtbaar, verkeerde compositie enz. Het gaat om een huis in het hogere segment van de markt. Wat kun je aan zo’n situatie doen?

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook