Interieurfotografie – Wat is een goeie interieur-foto?

Interieurfotografie

Wij maken vaak in opdracht interieurfoto’s voor bedrijven. Voor een interieurfotograaf die graag zijn creativiteit botviert lijkt dat niet de meest spannende uitdaging. Stel je maar eens voor dat je een foto moet maken van je eigen interieur. Van je woonkamer, badkamer, meubilair of keuken. Dan denk je in eerste instantie dat je niet veel kanten uit kunt. Interieurfotografie is niet veel meer dan een registratie. Haal daar maar eens een spannende opname uit.
En toch is interieurfotografie voor ons juist een enorme uitdaging. Juist omdat je er op het eerste oog zo weinig van kunt maken. Dat maakt het net een trapje moeilijker. De kunst is om het niet in het onderwerp te zoeken. Het onderwerp is namelijk relatief saai. Je hebt mooie keukens, minder mooie keukens en soms een schitterend mooie keukens. Maar toch: een keuken is een keuken. Mooie meubels, fraaie huizen, schitterende designs. Maar toch fotografisch gezien niet spannend om naar te kijken. En daarom zul je als fotograaf net die elementen moeten toevoegen die het toch nog een beetje spannend maken. Als je je woning te koop hebt staan, zul je toch er uit moeten springen. Vaak door de foto’s.
Uiteraard gelden de normale regels voor het maken van een foto. De afbeelding moet recht zijn (geen vallende lijnen en kromme kozijnen). De belichting moet in orde zijn (geen uitgebeten ramen waarbij het lijkt of er een UFO buiten staat). En uiteraard moeten de kleuren kloppen (geen gele badkamertegels als ze in werkelijkheid wit zijn). Als je wil zien hoe het NIET moet: kijk maar eens op sites als www.funda.nl. Daar zie je hoe makelaars het doen als ze een huis willen verkopen. En acht van de tien makelaars zondigen al tegen deze simpele basisregels. Hoeveel huizen zouden makelaars sneller verkopen als ze aantrekkelijke foto’s maken?

Wat kun je naast de standaard zaken nog meer doen om een leuke foto te maken van een verder niet zo spannend interieur? Denk dan aan:
– beperkte scherpte
– reflecties
– beweging
– aparte uitsnedes
– een ander standpunt
Interieurfotografie van een keuken met beweging


interieur badkamer met beperkte scherpte

interieur foto badkamer beperkte scherpte venlo

Interieur keuken foto met aparte uitsnede

Interieurfotografie trap apart standpunt

Interieur foto van een keuken met beweging

reacties

inklappen Roy Lemmens
9-1-2010

Wow, ziet er meer dan geweldig uit! Wat ik vooral verrassend vindt zijn de verschillende manieren waarop. Mijn complimenten. Geeft u ook workshops?

 
inklappen Vaans
9-1-2010

Dank je Roy.
Het geven van workshops is wel iets waar we over aan het denken zijn, maar dat is nog niet concreet uitgewerkt. Een persoonlijke één-op-één workshop is natuurlijk wel altijd bespreekbaar.

 
inklappen Desiree Kusmic
12-1-2010

Super, wat een mooie foto’s die zou ik ook wel willen leren te maken dus hou me aanbevolen voor die workshop!!

 
inklappen michael van oosten
14-2-2010

Is niet te zeggen, iedere fotograaf heeft zijn eigen kijk erop. Bij mij let ik op de perspectieflijnen en de rest is een technisch verhaal en een gevoel van het moment.Wat is een goede kunstschilder en wat een goede schrijver. Ik vind het heel moeilijk om te zeggen wat een interieur foto goed maakt. OPdrachtgevers betalen en daarom kan voor de een de foto beter lijken dan voor de ander.

 
inklappen Michiel Fischer
24-11-2010

Echt prachtig.. schrijf mij ook maar in voor de workshop.

 
inklappen Annette Kempers
17-5-2011

Hartelijk dank voor deze handige en praktisch toepasbare tips! Ik ga ze direct in praktijk brengen voor een opdracht van mijn opleiding (Fotovakschool). Benieuwd wat de klant (een winkel) ervan gaat vinden!
Met groet,
Annette Kempers

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook