Het digitale antwoordapparaat

Nog maar een paar jaar geleden kwamen antwoordapparaten in zwang. Van die lompe bakken die je tussen de vierpolige PTT-plug en het net-niet-meer-bakkelieten-toestel kon plaatsen. Een cassettebandje diende om het gesproken woord op vast te leggen. Echte high-tech. Iedereen die modern wilde zijn en veel Amerikaanse films bekeek, wilde zo’n ding hebben. Want in Amerika was dat toen al heel lang normaal. Daar communiceerde men alleen maar met elkaar door ’s avonds bandjes af te luisteren. Althans zo leek het.

Tegenwoordig zijn we een paar stappen verder. Nu hebben we de digitale variant. De automatische mail-beantwoorder. Een ware zegen.
Ik verstuurde vandaag een mail naar een groep mensen. En ik kreeg prompt twee antwoorden. De eerste meldde keurig “Bedankt voor het bezoek aan onze website,….” Ik heb geen idee op welke website ik blijkbaar ben geweest, dus ik stuur het antwoord: “Ik ben helemaal niet op uw site geweest”. Krijg ik weer netjes een mail terug. Alleen deze keer stond er niets in. Schijnbaar een antwoordapparaat dat intelligent genoeg was om te beseffen dat hij al geantwoord had, maar net niet voldoende ad-rem om een tweede gevat antwoord te verzinnen.

Even later kreeg ik van een ander apparaat de volgende reactie: een antwoord van een antwoordapparaat

Kijk eens aan;  ik krijg zomaar persoonlijke en vertrouwelijke informatie van een antwoordapparaat. De techniek staat tegenwoordig voor niets. En ik denk: ‘Mooi! Dat is handig om te weten. De ontvanger bestaat niet meer, is digitaal ge-excommuniceerd’. Maar als ik dan verder lees, raak ik toch enigszins in verwarring.

De afzender van deze mail is precies degene waaraan ik de eerste mail had gestuurd.  Bestaat hij dan stiekem toch nog en houdt hij me voor het lapje? Of heeft hij me per ongeluk laten weten dat hij niet bestaat? In dat geval moet ik hem schijnbaar informeren, maar hoe informeer je iemand die niet meer bestaat? En als ik dit bericht eerst vriendelijk moet vernietigen, hoe kan ik daarna de afzender informeren? Ik kan dan niet meer op de antwoordknop drukken. Verwarring alom dus. En nu kan ik wel om uitleg proberen te vragen, maar ik ben bang dat de verwarring bij mij alleen maar toeneemt als ik het volgende antwoord krijg.
Dus ik twijfel of het bericht wat ik ontvangen heb wel volledig of juist is. En in dat geval moet ik contact opnemen met de afzender. Dus ik denk dat ik die maar eens per mail om opheldering ga vragen.

Wel een goeie tip dat ik aan het milieu moet denken voordat ik deze berichten print. Want ik vermoed dat ik anders de komende uren nog wel bezig zou zijn met printen.

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook