Macro met tussenringen

Macro met tussenringen en macrolens

Als je eenmaal aan de slag gaat met macro-fotografie, zul je al snel merken dat het je nooit dichtbij genoeg kan zijn. Je wil al snel meer en meer detail. Meer en meer dichtbij. Een oplossing daarvoor is het werken met tussenringen. Tussenringen zorgen er voor dat je minimale scherpstelafstand verkleint word. Oftewel: je kunt dichter bij je onderwerp komen.
Nu is dat niet altijd handig omdat sommige onderwerpen nogal angstig worden als je erg dichtbij komt met zo’n gevaarte. Zou ik ook worden als er een gevaarte op me afkomt wat vele malen groter is dan ik ben.
Een ander nadeel van een tussenring (of meerdere) is dat je nogal wat licht verliest, omdat de pijp nu eenmaal langer wordt en daarmee je lichtsterkte afneemt. Je bent dan dus aangewezen op een groter diafragma, wat weer ongunstig is voor je scherptediepte, of je moet zorgen dat je meer licht krijgt. Eén van de mogelijkheden is het werken met flitslicht. En een ringflitser is daarvoor het meest aangewezen omdat die het licht geeft waar je het wil hebben: net voor je lens.

En een ander nadeel van zo’n langere pijp is dat je al snel niet meer kunt werken met de autofocus. En dat betekent dat je alles met het handje moet doen. De beste methode – volgens mij – is dan niet om de scherpstelring te verdraaien (want onnauwkeurig), maar door het hele gevaarte van camera, ringen, lens en flitser naar voor of achter te bewegen. En dat is echt millimeterwerk.
Flink wat nadelen dus aan zo’n tussenringen. Maar het grote voordeel van het werken met tussenringen is dat je er geweldig gedetailleerde foto’s mee kunt maken. Foto’s van dingen die je met het blote oog niet kunt zien, zoals de details van deze drinkende wesp, gefotografeerd in tegenlicht.

Macro van een drinkende wesp

Hier een paar voorbeelden van macro’s met tussenringen.

PS. De extreme kleurtjes zijn bereikt met het plaatsen van gekleurde dingen (bak visvoer, plastic bloempot, etc) op de achtergrond, op een spiegel (een bewuste keuze om wat meer kleurcontrast te creëren).


reacties

inklappen marco
14-8-2009

mooi hoor!

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook