Waarom zou je alleen makkelijke foto’s maken?

Een tijdje geleden was ik in de Romeinenweerd bij Venlo (Hout-Blerick) aan het rondstruinen met mijn camera. De natuur was flink aan het uitlopen, je rook de bloesem en het zonnetje scheen lekker. Het was verder redelijk windstil. Oftewel: prachtig weer voor macro-fotografie.

Macro-fotografie

Ik heb een soort van haat/liefde-verhouding met macrofotografie. Aan de ene kant vind ik het geweldig om te doen, maar aan de andere kant zijn de resultaten meestal niet al te boeiend. Een macro moet het meestal hebben van de mooie details die je normaal gesproken bijna niet kunt zien. Zoals bijvoorbeeld deze macro van een Libel. Leuk om de details te zien, maar echt boeiend is het niet. Niet echt een foto die je op canvas afdrukt om de komende 5 jaar in je woonkamer aan de wand te prijken.

En toch heeft macro-fotografie wel iets. Ik vergelijk het vaker met vissen. Zowel bij vissen als bij het maken van een macro is de jacht leuker dan de vangst zelf. Nu ga ik niet zover dat ik – net als een sportvisser – na de vangst meteen de foto terugwerp in de plons, maar verder vind ik deze takken van sport wel vergelijkbaar; het proces is leuker dan het resultaat.

Verder is het maken van een macro eigenlijk ook wel een makkie. Ja, je moet er de juiste apparatuur voor hebben. Maar als je je een beetje inleeft in het gedrag van je onderwerp, is het niet heel moeilijk. Je hoeft niet zoals bij een landschap rekening te houden met verdelingen en lijnen. Je hoeft niet zoals bij portretfotografie om te gaan met moeilijke modellen. Je hoeft niet het karakter van je model tot uiting te laten komen. Je hoeft niet zoals bij straatfotografie op te letten op de interactie tussen je onderwerp en de omgeving. Je hoeft alleen maar te registreren. Makkie dus 😉

Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

Dus dan ga je het jezelf toch een trapje moeilijker maken. Je gaat de uitdaging zoeken. Iets wat niet zo makkelijk is als een registratie door alleen maar een knoppie in te drukken op je camera.
Deze uitdaging vond ik in het fotograferen van een vliegend insect. En dat is moeilijker dan je denkt. Die krengen zijn vreselijk snel. En dan moet je toch het uiterste uit jezelf en je materiaal halen.
Het mooie ervan is dat je van dit soort experimenten enorm veel leert. Je leert hoe je instinctief je camera moet bedienen. Je leert dat je vooraf goed moet nadenken over je instellingen. Mijn instellingen waren:
– Manuele focus. Automatisch scherpstellen heeft geen nut, daarvoor is het insect te klein, en beweegt het te snel
– Camera op Manuele belichting. Dit is niet heel moeilijk omdat je vooraf makkelijk je licht kunt meten. Het scheelt een fractie in de snelheid van het afdrukken, omdat je camera geen licht meer hoeft te meten. Daarnaast beweeg je nogal met je toestel en heb je verschillende omstandigheden. De ene keer heb je een struik als achtergrond, de andere keer de hemel. Als je in Manual fotografeert, hoef je je geen zorgen meer te maken over het licht.
– Diafragma op f/8. Je wilt een zo snel mogelijke sluitertijd omdat zowel het insect als je camera constant in beweging is. Dus zou je eigenlijk een zo groot mogelijk diafragma willen gebruiken. Maar omdat je in hele korte tijd handmatig moet scherpstellen, is het toch wel aan te bevelen om je diafragma niet te groot te kiezen. Want met een te groot diafragma heb je te weinig speling voor fouten met scherpstellen.
– ISO 800. Omdat je toch een hele korte sluitertijd wil, moet je je ISO gaan opschroeven. Zo hoog als voor jouw camera nog geschikt is.
En verder is het een kwestie van je lens instellen op een scherpstelafstand waarvan je verwacht dat het insect langskomt (ik gebruikte 70cm), beide ogen openhouden zodat je ook naast je camera ziet waar het beestje is, en zo snel mogelijk op gevoel proberen scherp te stellen.
Ik ben anderhalf uur bezig geweest. En in dat anderhalf uur heb ik weer veel geleerd. Ik heb vooral geleerd hoe ik snel met mijn camera kan omgaan. Snel en instinctief. En ook hier geldt weer dat de jacht belangrijker was dan het resultaat. Want het resultaat is niet zo heel erg spannend.

Macro insect in de vlucht

Mooie links voor macro-fotografie

Ter afsluiting wil ik nog wel even melden dat er wel degelijk mensen zijn die van macro-fotografie iets heel bijzonders weten te maken. Die wel afbeeldingen maken die heel interessant kunnen zijn. Het zijn er maar heel weinig, maar hier komen er een paar:
– Misschien wel de fotograaf met de meest interessante macro’s van Nederland: Leon Baas.
– de poolse snotneus Marta Grzesiak
Igor Siwanowicz

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook