Kevelaer reloaded

Vorig jaar ben ik al eens in het Duitse bedevaartsoort Kevelaer geweest. Als je houdt van drukke kitscherige kerken, als je graag ontzettend veel details wil zien, dan is Kevelaer the place to be.
De vorige keer dat ik er was, wilde ik een 360-graden-panorama maken, maar ik miste een deel van mijn panorama-kop. En zoiets blijft dan lang in mijn kop sudderen: “overdoen, overdoen”. Een Tele-tubbie is er niks bij. Nog een keer! Nog een keer!

Dus afgelopen zaterdag maar statieven, camera’s en toebehoren ingepakt en met z’n vieren naar Duitsland getogen. Uit ervaring wist ik dat het op een zondag heel druk kan zijn in Kevelaar, dus ik had alle hoop dat ik redelijk rustig mijn panoramaatje kon draaien. Het valt namelijk niet altijd mee om precies in het midden van een drukbezochte basiliek de tijd te nemen om je ding te doen. Gelukkig viel dit vandaag allemaal mee.
Uiteraard moet je zorgen dat je – voordat je aan de slag gaat – alles op een andere plek al goed voorbereidt. Daarmee wordt de tijd die je staat te fotograferen op een minder gunstige plek sterk verkort. Dat is een tip die ik elke fotograaf wel mee kan geven: zorg dat je voorbereid bent, zeker in situaties waar het op snelheid aankomt.
Dus ik heb even lekker in de banken van de kerk gezeten (een moment in een kerkbank zorgt toch wel voor rust) en alles klaar gezet. Panorama-kop in elkaar geschroefd en op het statief gemonteerd. Fisheye-lens op de camera en zorgvuldig het licht gemeten. Het licht was nogal lastig omdat het er sowieso und überhaupt heel donker is, maar ook omdat er grote verschillen in contrast zijn tussen de donkere delen en de lichte ramen (HDR biedt dan dé uitkomst). Camera op statief geschroefd en nog een dubbelcheck op alle instellingen (ISO, RAW, manuele focus,…). Afstandbediening aangesloten, beste plek bepaald. En dan, hup, aan de slag. En als je je voorbereidingen goed hebt gedaan, schiet je in twee minuten tijd alle afbeeldingen die je moet hebben, en kun je je weer uit de voeten maken 🙂
Twee minuten klinkt wat veel, maar als je je beseft dat ik hiervoor 27 opnames nodig heb (6x om 360-graden rond te gaan, 1 voor het plafond, 1 naar beneden, 1 naar beneden uit de hand – zonder statief, en dat allemaal maal3 omdat ik 3 sluitertijden gebruik), met behoorlijk lange sluitertijd, dan is twee minuten ineens vrij kort.

Kevelaer reloaded
klik op de afbeelding om te vergroten

Later heb ik er een QTVR van gemaakt.

reacties

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook