Een kader om een foto in Photoshop – deel III

Photoshop tutorial kader om foto pimpen

Naar aanleiding van een vraag van Jennet op één van de vorige artikelen Een kader om een foto in Photoshop geef ik hieronder nog een leuk idee om het kader om je foto wat meer te pimpen met Photoshop. Als je het principe snapt van onderstaande handelingen, is het vervolgens heel makkelijk om er zelf andere variaties op te maken.

Startsituatie

Ik ga even uit van de situatie zoals beschreven in de voorgaande tutorial over kaders in Photoshop. Voor degenen die die gemist hebben, is het misschien verstandig om die eerst door te nemen.
We beginnen met een afbeelding (layer 0) en een kader-laag eronder (Color fill 1) welke met de crop-tool groter is gemaakt dan de foto zelf. Hier gaan we een tweede kleurlaag onder zetten:
– activeer de onderste laag (Color fill 1)
– CTRL-klik op het icoontje voor een nieuwe laag.

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Het resultaat is een nieuwe laag, onder de laag Color Fill 1. Indien je de CTRL-toets niet hebt ingehouden, heb je waarschijnlijk een nieuwe laag die boven de laag Color fill 1 zit. Dan kun je die natuurlijk alsnog naar beneden verslepen.
Van deze nieuwe laag maken we ook weer een kleur-laag, door op het Yin/Yang-symbool te klikken en te kiezen voor “Solid Color” (Ned: vaste kleur):

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding

Het resultaat is een nieuwe kleurlaag (Color Fill 2) onder de bestaande kleurlaag. In dit voorbeeld heb ik gekozen voor een zwarte laag.

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Het maskeren van de bovenste laag

De truc zit nu in het vullen van het masker van de eerste kleurlaag (Color fill 1). Hier wil ik het masker vullen met zwart, maar alleen het deel wat buiten de originele afbeelding valt. Om dit makkelijk te doen, kun je de volgende stappen hanteren:
– Zorg dat in je toolbar (linksonder) de voorgrondkleur zwart is Een makkelijke methode daarvoor is de sneltoets D
– Maak een selectie ter grootte van de afbeelding. De makkelijke methode daarvoor is: CTRL-klik op het laag-icoontje van de afbeelding (de miniatuur in de bovenste laag dus)
– Maak het masker van de eerste kleurlaag actief door er op te klikken (witte icoontje in de laag Color Fill 1)
– Vul de selectie met zwart (Alt-Backspace)

Een kader om een foto - Fotograaf Vaans Ruijten Venlo

Het resultaat zou een zwarte rechthoek moeten zijn in het masker van de bovenste kleurlaag:

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Maar we willen het masker precies andersom. Datgene wat in het masker zwart is moet wit worden, en datgene wat wit is moet zwart worden. Uiteraard heeft Photoshop daar een heel handige toets voor: CTRL-I. De I staat voor ‘Inverse’ wat omdraaien betekent. Deze toets werkt op heel veel plekken in Photoshop en is daarmee een handige om te onthouden.
Tip: als je je selectie nog aan hebt staan (de wandelende mieren rond de foto), moet je deze eerst uitzetten: CTRL-D (De-select).

Het resultaat is een omgekeerd masker. Nu is alleen de buitenkant van het masker zwart. Dat betekent dat de buitenkant van de bovenste kleurlaag (Color fill 1) niet meer zichtbaar is. Het resultaat in de afbeelding is dan ook dat je het grijze kader van de bovenste kleurlaag niet meer ziet, en daardoor het kader van de onderste laag (Color Fill 2) ziet.

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Spelen met filters in het masker

En nu kun je leuk gaan spelen met het masker van de bovenste kleurlaag. Zorg dat het masker van de bovenste kleurlaag (Color Fill 1) actief is. Dit doe je door te klikken op het masker-icoontje van die laag). Zie de kleine cirkel in de bovenstaande afbeelding.
Dit masker kun je bijvoorbeeld gaan bewerken met een Blur-filter (Ned: vervagen). Bijvoorbeeld met een Gaussian Blur (Ned: Gausiaans vervagen):

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Als je het schuifje van de Gaussian Blur verandert. zie je meteen het effect. Wat je feitelijk doet is het zwart-wit in het masker in elkaar over laten vloeien (zie het masker-icoontje van de bovenste kleurlaag, Color Fill 1 in de onderstaande afbeelding). Het resultaat is dat het masker op sommige delen niet meer 100% zwart is en je dus een deel van de bovenste kleurlaag (Color Fill 1) weer zichtbaar maakt.
Door de schuiven met het schuifje van de Gaussian Blur Filter, verander je de mate waarin het masker vervaagt wordt en daarmee een deel de bovenste kleurlaag weer zichtbaar wordt.

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Een andere leuke filter om te proberen is de Radial Blur (Ned: Radiaal vaag). Deze is wel iets lastiger in te stellen, omdat je geen preview hebt. Je zult dus eerst op OK moeten klikken om het resultaat zichtbaar te maken. Dus mogelijk moet je deze een paar keer uitproberen voor het beste resultaat.

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Onderstaand is een voorbeeld van een Radial Blur:

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Variaties in kaders

Zoals gezegd: als je het bovenstaande een keer gedaan hebt (en het is echt niet zo moeilijk als het grote aantal stappen doet vermoeden), en je begrijpt wat er gebeurt, kun je diverse variaties hierop maken.
Eén van de eerste dingen die je kunt proberen is uiteraard de kleuren van de kleurlagen veranderen. Omdat het zogenaamde aanpassingslagen zijn, is het vrij eenvoudig om de kleuren te veranderen door op het icoontje van de aanpassingslaag te klikken. In onderstaand voorbeeld heb ik de twee kleuren omgedraaid:

Een kader om een foto - Photoshop tutorial handleiding 1

Andere dingen die je zou kunnen proberen zijn:
– het spelen met de opacity (dekking) van de bovenste kleurlaag.
– het werken met een vervaagde afbeelding in plaats van een kleurlaag (zie Deel II)
– in plaats van een blur-filter zou je ook het masker kunnen aanpassen met creatieve brushes
– Probeer eens het Maximize Filter of het Minimize Filter (i.c.m. andere filters)

Zoals altijd in Photoshop: de mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt. Veel plezier!

reacties

inklappen Yoka
4-2-2011

gelukt,.. dank zij jou lessen Vroom kan ik nu hele mooie lijsten maken.

De lessen zijn duidelijker dan bij heel wat andere sites,.. voor een groen graafje!!! dank je wel! Yoka

 
inklappen Martin van Veen
22-2-2011

Zeer goed uiteen gezet.
ik oefen nu wat met deze voorbeelden.
ik ga begrijpen hoe het werkt.
je hebt er mooie voorbeelden van gemaakt.
bedankt.

gr martin

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook