Lightroom: optimale instellingen en parameters

Logo Lightroom

Een titel van niks natuurlijk, want er zijn geen optimale instellingen in Lightroom. Anders had Adobe die wel meteen in Lightroom ingebakken. De instellingen binnen Lightroom zijn afhankelijk van je PC (m.n je harde schijven en je beeldscherm) en je persoonlijke voorkeuren.
Omdat ik de laatste tijd nogal veel van PC ben gewisseld – door teveel klooien en experimenteren – heb ik Lightroom heel vaak opnieuw geïnstalleerd en kan ik mijn optimale instellingen in Lightroom zo’n beetje dromen. En omdat ik links en rechts wel eens merk dat niet iedereen weet welke instellingen belangrijk zijn binnen Lightroom, heb ik ze even op een rijtje gezet. Let wel: dit zijn de instellingen die IK belangrijk vind, en die goed werken op MIJN PC. Dat wil dus niet zeggen dat het de beste instelling is voor jouw voorkeur en jouw computer. Maar daar waar mogelijk probeer ik ook de achtergrond van de instelling te geven.

Ik maak gebruik van de Engelse versie van Lightroom. De reden hiervoor is dat je de meeste informatie over programma’s als Lightroom en Photoshop in het Engels kunt vinden. Daarom werk ik dus al jaren met de Engelse versies van deze programma’s. En daarnaast krijg ik vaak kromme tenen als ik de Nederlandse vertalingen van sommige woorden zie.
Als jij een Nederlandse versie gebruikt, is dit toch nog redelijk goed te volgen omdat Adobe de volgorde in het menu niet verandert per taal. En mocht je het niet kunnen vinden in de Nederlandse versie: heel vaak staan de sneltoetsen achter de menu-keuze.

Ik begin altijd met de algemene instellingen, onder het menu Edit:

Optimale instellingen in Lightroom

Tabblad General:
Het ‘splash screen’ voegt helemaal niets toe bij het opstarten. Het kan hooguit vertragen. Dus dat gaat als eerste uit.
Mijn basis-installatie waar Lightroom en Photoshop op draait heeft alleen een internetverbinding als ik ‘m aan zet, dus controles op updates heb ik standaard uit staan. Sowieso vind ik het onzin om bij elke opstart te controleren of er updates zijn. Dat vertraagt de opstart alleen maar. Als er een écht belangrijke update aankomt, heb ik dat vaak al via verschillende kanalen (weblogs, twitter, etc) gehoord.
Mijn PC mag alleen geluidjes maken als ik er voor kies om muziek af te spelen, of als er hele serieuze zaken aan de hand zijn. Verder moet hij gewoon zijn klep houden. Dus onzinnige geluidjes gaan altijd uit.

Schermafdruk instellingen Lightroom

Tabblad Presets:
In onderstaand voorbeeld heb ik de default settings per camera en ISO-instellingen niet aangevinkt. Als je veel/graag werkt met standaard aanpassingen in je foto’s, is het te overwegen om deze aan te zetten. Mijn mening is dat er niet zo heel veel standaard is in te stellen per camera (behalve ontwikkelinstellingen bij het importeren). Maar de meningen daarover verschillen, dus mogelijk wil je dat wel aanvinken.
Lightroom slaat de presets (o.a. de ontwikkelpresets en de web-presets) standaard op een hele vreemde plek op: ergens bij de gebruikersinstellingen onder Windows. Los van het feit dat ik vind dat dat daar niet thuishoort, is het ook heel lastig als je wil bepalen wat je wil backuppen. Als je denkt dat je veilig bent als de originele foto’s en je Lightroom-bibliotheek op backup hebt staan, heb je het mis. Je eigen gemaakte presets staan er dan niet tussen. Daarom kies ik er voor om deze bij de bibliotheek (catalog) te zetten. Deze staat namelijk op een schijf waarvan ik standaard een backup maak. En dus worden ook mijn presets meegenomen op die backup.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Tabblad Import:
Ik fotografeer bijna uitsluitend in RAW, En als ik mijn foto’s importeer in Lightroom zet ik ze om naar het universele DNG formaat. Dit omdat ik niet afhankelijk wil zijn van een fabrikant-specifiek formaat. Het is overigens niet eens een fabrikant-specifiek formaat, maar een fabrikant-camera-specifiek formaat en daar hou ik niet zo van. Het nadeel is namelijk dat je altijd software moet hebben wat dat formaat ondersteunt. En het is de vraag of je over een paar jaar nog die software kunt vinden. Dat zal met het universele DNG-formaat waarschijnlijk  niet zo snel gebeuren. En daarnaast heeft het DNG-formaat nog een klein voordeel: de bestanden zijn ongeveer 10% kleiner. Wat mij betreft mogen ook de grote jongens in de camera-industrie eindelijk eens het DNG-formaat overnemen.
De instelling JPEG preview in dit tabblad heeft te maken met de previews die je kunt laten tonen bij het importeren van foto’s. Zelf maak ik daar nooit gebruik van. Ik importeer altijd alles vanaf een geheugenkaart en formatteer de kaart later. Hoogst zelden dat ik vanaf een map op mijn harde schijf importeer. Ik zou dus niet weten waarom ik selectief foto’s zou moeten importeren waarbij ik een voorbeeld wil zien. Als dat is om te selecteren wat ik wel en niet wil bewaren; dat doe ik pas later. Maar wil jij wel graag selectief importeren, dan kan dit een instelling zijn die voor jou van belang is. Als je kiest voor ‘full size’, spreekt het voor zich dat dit langzamer zal werken dan ‘medium size’.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Tabblad External editing:
De standaard instelling van Lightroom bij het editten in Photoshop is TIFF. Dit betekent dat Lightroom een TIFF-bestand aanmaakt en dan Photoshop opstart. Persoonlijk vind ik dat een vreemde keuze. Waarom kiest men niet voor het eigen formaat van Photoshop: de PSD-bestanden. Deze zijn kleiner/efficienter dan TIFF-bestanden. En daarnaast vind ik het veel duidelijker als het PSD-bestanden zijn. TIFF-bestanden kunnen immers overal voor worden gebruikt. In mijn workflow zijn er twee type bestanden die belangrijk zijn: DNG en PSD. Alle andere extensies (JPG en TIFF zijn tijdelijke producten en kunnen per definitie altijd weg).
De kleurruimte heb ik hier op Prophoto RGB staan. Dat is ook weer een persoonlijke keuze. Deze instelling moet je in ieder geval even controleren en afstemmen op de door jou gewenste kleurruimte. En het is natuurlijk verstandig om dit hetzelfde in te stellen binnen Photoshop. Meer over kleurbeheer kun je vinden bij Marc-en-Ciel.
Ik zet het aantal bits op 16. Dit is misschien marginaal in termen van kwaliteit, maar ik probeer zoveel mogelijk van het origineel te behouden. Het nadeel van 16-bits is dat het grotere bestanden aanmaakt en dat een aantal bewerkingen binnen Photoshop trager worden. Heb je dus minder schijfruimte of een tragere PC, kun je overwegen om deze op 8 bits te zetten.
De resolutie (dit is het aantal DPI) zet ik standaard op 300. Mijn advies: zet altijd alles op 300 en denk er nooit meer aan. De resolutie van een digitaal bestand is namelijk een totaal onzinnig gegeven. Een digitaal bestand verandert absoluut niet als je je DPI verandert. De enigen die dit niet willen begrijpen (of te lui zijn) zijn drukkers en uitgevers. Dus alleen om ooit problemen met die beroepsgroep te voorkomen, zet ik deze op de door hun gewenste 300.
Het onderste deel is alleen van belang als je nog een andere externe editor hebt. In mijn geval is dat PTLens. Een tool die ik overigens van harte kan aanbevelen.

Schermafdruk instellingen Lightroom

Tabblad File Handling:
De instellingen hier zijn sterk afhankelijk van je PC. Als je meerdere schijven in je PC hebt, kun je de performance van Lightroom sterk verbeteren door de Cache (tijdelijke werkruimte) op een andere schijf te zetten dan waar je foto’s en je bibliotheek staan. Elk programma vindt het fijn als schijf-taken kunnen worden verdeeld over zoveel mogelijk schijven. Lightroom is daar niet anders in. Heb je maar één schijf in je PC, dan kan het nog handig zijn om een aparte partitie (schijf) of een aparte map te maken voor je caching. Dat heeft geen effect op de snelheid van Lightroom, maar je houdt meer overzicht over wat waar staat.
De maximale grootte  van je cache is ook weer afhankelijk van de maximale ruimte die je hebt. Hierbij is het overigens per definitie niet zo dat meer ruimte meer snelheid betekent. Waar het optimum ligt zul je proefondervindelijk moeten vaststellen.

Schermafdruk instellingen Lightroom

Tabblad Interface:
Deze instellingen zijn niet zo heel spannend, en meer afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Ik hou meer van een donkere achtergrond dus ik zet standaard mijn achtergrond wat donkerder.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Na de algemene instellingen ga ik naar de instellingen per bibliotheek (catalog). Deze instellingen moet je zetten per bibliotheek. Dus als je er meerdere hebt, moet je dit herhalen voor elke bibliotheek.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Tabblad General

Hier zie je de locatie van de bibliotheek (catalog). Deze is hier niet aan te passen, maar wel even goed om bij stil te staan als je meerdere schijven hebt. Als je Lightroom een beetje wil versnellen, kun je het beste meerdere schijven gebruiken:
– één voor je foto’s
– één voor je caching
– één voor je bibliotheek
En als het mogelijk is: niet op de schijf waar Windows op geïnstalleerd is. Dus het optimale is 4 schijven. Nu heeft niet iedereen de luxe om meerdere schijven in een PC te proppen. Maar mocht je dat wel hebben, is het goed verdelen van de workload een goeie tip. Harde schijven zijn er overigens al vanaf 3 tientjes!! Daar kun je het eigenlijk niet voor laten. Er zijn overigens legio mensen die de mogelijkheden van schijven uit bijv. oude PC’s onbenut laten. Al is het maar een schijfje van 20Gb; deze kan nog prima dienst doen als bijv. cache-schijf.
Ik laat Lightroom elke dag een backup maken (op een externe schijf). Bij mijn weten heeft nog nooit iemand spijt gehad van te veel backups. Wel van te weinig.

Schermafdruk instellingen Lightroom

Tabblad File Handling

De grootte van de standaard preview is afhankelijk van de grootte van je scherm (en hoeveel ruimte je in Lightroom overlaat voor de standaard preview). Het is zinloos om deze groter te maken dan de maximale grootte wat je op jouw scherm kunt zien (met alle zijbalken van Lightroom dichtgeklapt). Als je de preview groter maakt dan wat je kunt zien, kost dat alleen maar schijfruimte en snelheid bij het opbouwen van de preview.
De preview kwaliteit heb ik op High staan. Als je een tragere PC hebt, kun je overwegen om deze lager te zetten. Dat scheelt tijd bij het opbouwen van de preview.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Tabblad Metadata

Lightroom kan bij het toekennen van keywords zelf woorden voorstellen op basis van eerder gemaakte combinaties van keywords. Dit is echter iets wat Lightroom constant moet opzoeken in zijn database bij het keyworden. Als je van deze functionaliteit geen gebruik maakt, kun je het beter uitzetten. Scheelt weer wat performance.
Ik laat geen extra xmp-bestanden aanmaken, dat kost alleen maar tijd en genereert nutteloze bestanden. Mocht jij echter wel je RAW’s ook openen in andere programma’s (bijv. Bridge) dan kan het handig zijn om dit wel aan te zetten. Alle gemaakte RAW-aanpassingen zijn dan ook in Bridge bekend.

Schermafdruk instellingen Lightroom

Identity plate

Voor de mensen die het leuk vinden: hierin kun je het logo van Lightroom vervangen door je eigen logo. Leuk, maar niet belangrijk.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Een instelling die ik heel handig vind bij het ‘flaggen’ van foto’s is de Auto Advance. Als je je foto’s selecteert na het inladen (met vlaggen, sterren of kleuren) springt Lightroom automatisch naar de volgende als je een foto geflagt hebt.
Schermafdruk instellingen Lightroom

View Options: tabblad Grid View

In de Grid-view (overzicht thumbnails) wil ik zoveel mogelijk foto zien, dus kies ik voor grotere cellen en laat ik de headers (informatie over de foto) weg.
Schermafdruk instellingen Lightroom

View options: tabblad Loupe View

Hier schakel ik altijd de overlay uit. Deze overlay toont informatie als bijv. de bestandsnaam over de vergrote afbeelding. Vind ik niet zo interessant.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Auto Hide

De standaard instelling van Lightroom voor het tonen of verbergen van de panelen aan de zijkanten en boven- en onderzijde vind ik zwaar irritant. Zodra je met je muis in de buurt van een ingeklapt paneel komt, komt deze automatisch tevoorschijn (en wordt je foto ineens verkleind). Ik wil liever zelf bepalen wanneer ze mogen verschijnen. dit kun je instellen door met de rechter muisklik op het driehoekje van het betreffende paneel te klikken en Manual aan te vinken.
Zeker in de Bibliotheek (Library) is het aan te raden het rechterpaneel te sluiten. Hiervan moet nl. bij elke foto de gegevens worden opgebouwd (o.a. het kleuren-histogram). Dat kost tijd.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Helaas moet je dat voor elk schuivend paneel doen, bijv aan de onderzijde bij de filmstrip:
Schermafdruk instellingen Lightroom

In de zijpanelen heb je altijd verschillende onderdelen staan. Standaard kun je meerdere onderdelen openklappen. Het gevolg hiervan is dat er vaak zo veel openstaat dat je moet gaan scrollen in de zijpanelen. Feitelijk werk je toch maar zelden in meerdere onderdelen tegelijk, dus vind ik het handig om deze op Solo Mode te zetten. Als je dan een onderdeel openklapt, gaat een reeds openstaand onderdeel automatisch dicht. Dat is wel zo overzichtelijk. Deze Solo mode kun je instellen door op een titel van een onderdeel te klikken met de rechter muisknop. Ook deze instelling moet je weer doen voor iedere zijbalk, in iedere module (Bibliotheek, Ontwikkelen, etc).
Schermafdruk instellingen Lightroom
Schermafdruk instellingen Lightroom

De import-module

Bij het importeren gebruik ik de onderstaande instellingen. Het mooie is dat wanneer je dit eenmaal hebt ingesteld, je bij een volgende import alleen maar de keywords hoeft te wijzigen
– ik kopieer de foto’s rechtstreeks vanaf de geheugenkaart als DNG (ik heb geen verschil kunnen ontdekken tussen rechtstreeks importen in Lightroom en eerst inladen op schijf en dan Importeren, dus ik doe het in één stap).
– De locatie van de foto’s (uiteraard op een aparte schijf) matcht met mijn bibliotheeknaam. Ik heb dus voor elke Bibliotheek binnen Lightroom een corresponderende directory op mijn fotoschijf.
– Mijn organisatie van mappen is: F:Foto<catalog><jaar><datum> Voor mij werkt dat het meest efficiënt. Als je je foto’s ook wel eens buiten Lightroom om opent (wat niet altijd verstandig is), kun je na het importeren de naam van de aangemaakte map nog aanvullen met een zinvolle omschrijving
– Vanwege mijn werkwijze krijg ik een foto nooit tweemaal in de Import, maar voor de zekerheid heb ik het vinkje om reeds geïmporteerde bestanden niet opnieuw in te lezen wel aangevinkt.
– File naming: als je met meerdere camera’s werkt en/of met meerdere fotografen een zelfde shoot doet, is het raadzaam om je bestandsnamen aan te passen. Bij ons staan de initialen in de bestandsnaam en de datum en het volgnummer van de huidige import. De originele bestandsnaam heb ik dus niet meer, maar die is niet interessant. Waarom doen we dit? Als je meerdere camera’s hebt, loop je de kans dat de bestanden dezelfde nummers krijgen. En als je met meerdere fotografen op een zelfde shoot werkt en bestanden moet versturen naar een klant, is het wel zo handig als deze nooit dezelfde bestandsnaam kunnen krijgen.
– Develop settings: dit is eigenlijk de enige ‘standaard’ bewerking die ik uitvoer. In deze preset zitten de volgende aanpassingen:
> Curves: deze heb ik op hoog contrast staan omdat dat een betere instelling is voor RAW
> Brightness en contrast
> Camera Calibration (ik heb dus eigenlijk een preset per camera)
– Metadata: hier vul ik automatisch Naw-gegevens en copyright in bij het importeren
– Keywords: als er keywords zijn die voor de gehele import gelden, kun je die het beste hier al invullen. Dat werkt veel sneller dan achteraf de keywords aan groepen foto’s toekennen.
– Initial previews: deze heb ik zo klein als mogelijk. Het aanmaken van de previews is namelijk een grote vertagende factor bij het inlezen. Je bent veel sneller klaar als je het niet bij het importeren doet, maar daarna. Zeker als je bij het aanmaken van previews meerdere taken tegelijk kunt laten lopen!
Schermafdruk instellingen Lightroom
Schermafdruk instellingen Lightroom
Schermafdruk instellingen Lightroom

De Export-module

Bij het exporteren zet ik altijd alles in een map genaamd “Kan weg”. Dit is een map die ik op elk moment leeg kan gooien. Een export vanuit Lightroom is immers altijd een tijdelijk product, wat ik even nodig heb om te kunnen mailen, uploaden, afdrukken of wat dan ook. Na deze mail, upload of wat dan ook, kan het bestand weg. Het bestand is immers altijd weer opnieuw te genereren!  Er is dus geen reden om ze te bewaren, laat staan backuppen. En maak zeker niet de fout om ze weer te importeren!
Per export zet ik ze wel in een aparte directory (omdat ik de map Kanweg maar eens in de zoveel dagen leeg maak). Dat is wel zo handig als je ze daarna moet opzoeken om bijv. te mailen
De resolutie staat hier nog op 72. Standaard zet ik deze op 300 (zie boven)
Minimize embedded data: de meeste mensen hebben niets te maken met welke materialen en instellingen ik werk. Dus deze laat ik niet mee exporteren. Gegevens als mijn naam en copyright worden wel in het ge-exporteerde bestand gezet.
Als je instellingen hebt gemaakt die je later nog een keer opnieuw wil gebruiken, kun je die met de knop “Add” toevoegen als een standaard preset. Dat scheelt je de volgende keer weer (denk)werk.
Schermafdruk instellingen Lightroom

Ik ben benieuwd of jullie nog andere interessante instellingen gevonden hebben. Ik hoor het graag!

reacties

inklappen Vincent
20-3-2010

Ben er erg blij mee. Want hoewel ik veel Lr gebruik zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Heb steeds moeite met al die instellingen. Zo was ik nu, voor een presentatie, al mijn foto’s opnieuw in Lr te importeren en zag dat er een map werd aangemaakt waar alle foto’s naar gekopieerd werd….! Ik vond dat vreemd, want waarom zouden die gekopieerd moeten worden dacht ik. Heb vervolgens die map verwijderd, en bij nieuwe import geef ik niet aan dat er een kopie gemaakt moet worden, maar e.e.a. geïmporteerd moet worden zonder de originele afb. te verplaatsen. Is dat verstandig vraag ik mij nu af? Of beter, ik snap niet goed waarom je kopieën zou moeten maken. Zo maak je toch alleen maar weer meer bestanden op je harde schijf?

Maar ga je stappen eens 1 voor 1 volgen.

inklappen Vaans
20-3-2010

Als de foto’s al op de juiste plek staan, is dat inderdaad de juiste keuze. Alleen indien de foto’s niet op de plek staan waar ze uiteindelijk moeten komen (vanaf een kaart dus), moet je kopieën maken.

inklappen Vincent
20-3-2010

Aha, op die fiets. Dat is duidelijk ja. Dus deed ik het juist.

*ga nu je stappenplan doorlopen…:-)*

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
inklappen Irene
21-3-2010

Wat een superfijn artikel!
Ik werk alweer een tijd met Lightroom, maar er zitten zeker bruikbare tips in!

Bedankt voor het delen van je kennis!

inklappen Vaans
21-3-2010

Graag gedaan 🙂

 
 
inklappen Bernard
7-1-2011

Mooi duidelijk verhaal, echter een vraag. `ik heb een nikon d90 en een leica x1, op een een of andere manier krijg ik het niet van elkaar om alleen de raw/dng te importeren. Ik krijg, afhankelijk van de instelling, de dng en jpeg los of inelkaar. Op mijn harddisk verschijnen er echter altijd twee bestanden. Dat wil ik niet voor de ruimte en de onoverzichtelijkheid, 2 keer zoveel bestanden. Concrete vraag, hoe krijg ik alleen de dng/raw bestanden geimporteerd in lightroom 3.

inklappen Vaans
11-1-2011

Persoonlijk zou ik het op de camera regelen: alleen in raw/dng schieten.
Als dat niet kan, dan kun je in Lightroom 3 onderaan het importscherm aangeven dat je de foto’s wil sorteren op media type. Dan staan de raw’s bij elkaar en kun je ze makkelijk selecteren.

 
 
inklappen Roland van Haastregt
31-7-2011

Hallo Vaans,

Ik gebruik ook al enig tijd Lightroom en ben sinds kort overgestapt van windows naar de Mac. Alles netjes over kunnen zetten. echter heb ik het probleem dat de bibliotheek locatie nog op de windows locatie staat.
De tumbnails zie ik wel allemaal. Heeft u enig idee hoe ik de bibliotheek locatie kan aanpassen? of moet ik het op een geheel andere manier doen, want ik wil natuurlijk niet al mijn bewerkingsintellingen verliezen die ik op alle beelden gemaakt heb.

Gr, Roland

 
inklappen Mike van Beelen
3-5-2012

Super bedankt voor deze info!!
Lr4 was bij mij wat traag maar na jouw info gelezen te hebben is het een stuk verbeterd… 🙂

nogmaals thanks!

inklappen Vaans
8-5-2012

YW 🙂

 
 
inklappen Vincent
5-3-2013

Toch nog een vraag…Als ik na een eerste correctie via Lr de foto’s in Ps nog eens bewerk (Werk nl. 90% in Lr en de rest in Ps) Save ik deze foto en deze komt dan weer automatisch in de catalogus te staan in Lr. Keurig naast de reeds bewerkte Raw foto. Dat is toch geen probleem? M.a.w. Dat is toch niet importeren van een foto? Na Exporteren voor web of klant verdwijnen bij mij ook de foto’s Alleen RAW en Tiff bewerkingen staan in de catalogus. Een foto vanuit Lr direct bewerken in bijv. Ps is dus geen export.

inklappen Vaans
5-3-2013

Dat is inderdaad geen probleem nee.
Maar formeel is het wel een export (LR maakt een PSD aan) en dan een import (na het opslaan in PS wordt de foto geïmporteerd in de catalogus)

 
 
inklappen wim de jong
17-7-2013

Goedeavond,

Bedankt voor de bruikbare tips !!!

Alleen waar ik niet uit kom is het volgende ik upload
mijn raw foto’s van mijn camera naar de computer vervolgens naar lightroom daar pas ik kleuren aan vervolgens weer naar een map op de computer tot mijn verbazing ben ik meer als twee derde van de pixels kwijt

Heeft u een tip voor mij hoe ik dit kan veranderen of voorkomen.

Mvg.Wim

 
inklappen Vaans
24-7-2013

Hoi Wim,

Controleer bij de laatste stap – het exporteren van de foto’s – eens of de foto’s worden bijgesneden en of de kwaliteit niet te laag staat.
JPG-bestanden zijn altijd kleiner dan RAW-bestanden, maar als je de afbeeldingsgrootte niet aanpast zijn het aantal pixels wel gelijk aan het origineel. Het aantal Mb per foto is wel lager.

Grtz,
Vaans

 
inklappen Priscilla
8-10-2013

Vraagje,

Ik werk met Lightroom5 en Raw foto’s
Nu is het zo dat ergens in LR, mijn bestand wordt verkleind.

Wie heeft enig idee waar dat gebeurt???

BVD

 
inklappen Vaans
8-10-2013

De enige plek waar dit kan gebeuren is bij het exporteren. Check daar eens of je een vinkje hebt staan bij Image Resize.

 
inklappen Cees
19-11-2013

Beste Vaans,
Een zeer bruikbaar artikel, ben er echt blij mee. Heb toch een vraag, ik gebruik tegenwoordig altijd Lightroom en heb vooral met binnenfoto’s ondanks dat ik in RAW schiet toch vaak korrelige foto’s, gebruik binnen vaak een hogere ISO waarde (1000) en heb het idee dat tijdens het ontwikkelen dus hoe meer je wijzigt met belichting, hooglichten, schaduwen enz. na het exporteren met standaard 300DPI de korreligheid heel duidelijk is toegenomen. Doe ik iets verkeerd of ligt het ergens anders aan?

 
inklappen Vaans
21-11-2013

Hoi Cees,

Het is een beetje afhankelijk van jouw camera. De meeste moderne (lees: niet zo heel oud) camera’s kunnen goed met een ISO-waarde van 1000 om gaan. Maar je moet jee paar dingen in de gaten houden:
– je moet goed belichten bij de opname. Als je achteraf in LR de belichting aanpast wordt ruis sneller zichtbaar.
– standaard wordt er geen ruisonderdrukking toegepast. Als je met hoge ISO-waardes werkt is het aan te raden om in LR ruisonderdrukking toe te passen. Doe dit als laatste stap in je workflow.
– Bekijk de geëxporteerde bestanden op een juiste manier. Het heeft geen zin om een JPG op 100% te bekijken
– een afdruk laat veel minder ruis zien dan de digitale versie. Dus bij een afdruk zou het mogelijk niet eens zichtbaar zijn.

 
inklappen Wim van Gardingen
25-1-2014

Hoi,
Allereerst compliment voor het duidelijke artikel.
Vraag:
Ik krijg steeds sinds kort onderstaan error melding bij exporteren, kun jij me helpen?

Kan niet exporteren:
Er heeft zich een fout voorgedaan: Win32API error 2 (“Het systeem kan het opgegeven bestand niet vinden”) when calling ShellExecuteW from AgWorkspace.shellExecute

Alvast hartelijk dank voor de moeite.
Wim

 
inklappen Vaans
27-1-2014

Hoi Wim,

Controleer eens bij je export-settings wat er in het laatste veld staat (Post-Processing). Hier moet ‘Do Nothing’ staan.

Vaans

 
inklappen Wim van Gardingen
27-1-2014

Superbedankt. Dat was dus idd het probleem.

 
inklappen Hectors Maggie
3-9-2014

ik doe lightroom open , maak de nodige wijzigingen,
open dan oneone perfect 8 doe hier ook wijzigingen,
doe apply en dan is mijn foto ergens weg en vind ik die niet meer in lightroom ,terwijl als ik mijn foto’s bewerkt met nik software gaan ze direkt terug open in lightroom.Wat doe ik verkeerd.
Kan u mij helpen

 
inklappen Loes
24-9-2014

Hoi,

ik heb een probleem met Lightroom 5, kan iemand mij helpen?
Wanneer ik mijn Lightroom wil openen, krijg ik de melding:
” De Lightroom catalogus kan niet worden geopend omdat deze al in een andere toepassing geopend is.
Sluit het andere exemplaar van Lightroom af voordat u de toepassing start”

Nu kan ik nergens terug vinden waar ik dan de eerdere Lightroom af moet sluiten, ook niet via taakbeheer.
Ik heb voor de rest alles gesloten, er staan geen programma’s, sites of documenten open.

Hoe moet ik dit aanpakken zodat ik weer verder kan gaan met foto’s bewerken in Lightroom?

Vriendelijke groet, Loes

 
inklappen Loes
24-9-2014

Hoi,

ik heb een probleem met Lightroom 5, kan iemand mij helpen?
Wanneer ik mijn Lightroom wil openen, krijg ik de melding:
” De Lightroom catalogus kan niet worden geopend omdat deze al in een andere toepassing geopend is.
Sluit het andere exemplaar van Lightroom af voordat u de toepassing start”

Nu kan ik nergens terug vinden waar ik dan de eerdere Lightroom af moet sluiten, ook niet via taakbeheer.
Ik heb voor de rest alles gesloten, er staan geen programma’s, sites of documenten open.

Hoe moet ik dit aanpakken zodat ik weer verder kan gaan met foto’s bewerken in Lightroom?

Vriendelijke groet, Loes

 
inklappen Vaans
24-9-2014

Hoi Loes,

Ik zou de computer een keer helemaal opnieuw opstarten.

Vaans

 
inklappen Bas
28-9-2014

Hallo Vaans,

Fijn artikel, goeie tips! Onlangs heb ik een update gedaan van mijn systeem (Apple). En ja, heel stom, backup is 1,5 jaar oud.
Al mijn programma’s werken nietgeod meer en ben mijn filters en presets kwijt wanneer ik LR3 weer open. Enig idee of ik de filters over mijn foto’s nog terugvindt? Als ik het CR2 bestand open, opent ie natuurlijk het origineel. Wellicht niet de juiste vraag op je blog, maar aangezien jullie zoveel verstand hier van hebben hebben jullie misschien een antwoord. Alvast bedankt! groet Bas.

 
inklappen Vaans
29-9-2014

Hoi Bas,

Dat is erg vervelend. Er zijn drie manieren om je oude aanpassingen terug te zien:
– Je oude Lightroom-catalogus ergens terugvinden. Misschien heb je binnen Lightroom ergens een backup gemaakt die je nog kunt vinden? Zoek met Finder eens op bestanden die eindigen op *.lrcat
– via XMP-bestanden. Misschien vind je die nog ergens? Als je in RAW werkt (niet in DNG) is er een mogelijkheid om al je aanpassingen weg te schrijven in een XMP-bestand. Als je die kunt vinden heb je de aanpassingen ook weer terug.
– De derde zal zeer waarschijnlijk niet van toepassing zijn voor jou, maar meld ‘m even voor de volledigheid. Als je in DNG werkt, in plaats van de RAW van bijv. Canon (CR2), dan worden de aanpassingen in de DNG opgeslagen. Dan heb je dus de bovenstaande twee niet persé nodig.

Ik geloof niet dat er een andere manier is. Dus als dit niet lukt, dan ben je weer even zoet met opnieuw bewerken. Ook geen echte straf toch? 🙂

Grtz,
Vaans

 
inklappen Kees
24-10-2014

Hallo
vraagje ik fotografeer in Raw.maar als ik ga expoteren naar een map worden de foto”s kleiner dan 2,5 mb of zelfs 256 kb.
Wat staat er nu fout in de instelling?

MVG Kees

 
inklappen Vaans
24-10-2014

Hoi Kees,

2,5Mb is (afhankelijk van de foto) niet zo heel vreemd. 256Kb is wat aan de kleine kant.
Check alle instellingen bij het exporteren. Daar wordt waarschijnlijk de foto verkleind.

Vaans

 
inklappen Wout Selosse
25-10-2014

Ik heb ook hetzelfde probleem en opnieuw opstarten werkt niet…

 
inklappen Dick
3-11-2014

Vraagje, ik ga proberen om mijn foto chaos van 10 jaar, te importeren in LR5. Ik heb een 6 tal externe schijven, vol met foto’s. De meeste hiervan zijn in Raw, maar het gaat meer dan 10 jaar terug in de tijd. Daar zitten ook jpeg’s en psd’s, tiff’s en wie weet wat nog meer tussen.
Graag zou ik de ‘kopiëren als DNG’ functie gaan gebruiken, maar volgens mij importeert deze alleen de Raw formaten en laat andere formaten met rust. Is dit zo en is er eventueel een manier om toch kopiëren als DNG te gebruiken en tevens de andere formaten gelijktijdig in te lezen?
Ik wil dit graag met een eenmalige actie afronden (het gaat om duizenden bestanden) dus zou ik graag LR 5 het werk willen laten doen. De sorteerwijze heb ik op datum staan, dus ik hoop op een op datum gesorteerde map structuur , na het importeren.
Graag hoor ik een reactie van u.
Mvg,
Dick

 
inklappen Vaans
3-11-2014

Hoi Dick,

Ik zou bij het importeren kiezen voor toevoegen/Add. Dan komen ze in Lightroom te staan, precies volgens de mappenstructuur die je nu hebt.
Als de import gereed is, kun je bestanden alsnog omzetten naar DNG (Catalogus | Omzetten naar DNG). Hierbij kun je het vinkje weghalen voor ‘alleen RAW’. Dan zal hij ook bestanden zoals TIFF omzetten naar DNG. Dat scheelt m.n. ruimte.

Vaans

 
inklappen Moniek
1-3-2015

Hoi Loes,

Ik heb nu precies hetzelfde probleem, bij jou is het al enige tijd geleden. Hoe heb je het opgelost? Ik mag hopen dat het probleem nu verholpen is….

 
inklappen Ceth
23-8-2015

Complimenten voor de uitleg;

Ik heb LR 6/CC, en ik neem aan dat eea veranderd is.

De importmodule kan ik bv niet vinden, en de getoonde vensters evenmin

War kan ik dit vinden in LR6 en wordt de site nog aangepast aan LR 6?

MVG
Ceth

 
inklappen Henk Dogger
25-8-2015

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Aan de hand van jouw stappenplan heb ik toch het e.e.a. aangepast.

 
inklappen Vaans
27-8-2015

Beste Ceth,

Misschien dat ik het ooit nog een keer ga aanpassen voor LR6/CC, maar op dit moment staat dat niet gepland.

Zonder Import-module is de lol van Lightroom snel voorbij 😉
– Als je in de Library/Bibliotheek bent: linksonder, de button Import(eer)
– Menu: FIle | Import photo’s and video (Bestand | Importeer…)
– Shift-CMD-I (apple) of Shift-CTRL-I (Windows)

 
inklappen Ceth
31-8-2015

Beste Vaans;
dank voor de reactie.
Ik denk, dat ik eea niet goed begrepen heb.

Het importeren kan ik natuurlijk wel, d at het een module werd genoemd niet.
Ik dacht meer aan iets als de Ontwikkelmodule etc.
Dus a v.d. mogelijkheden in het rijtje ban de Biep. module,

Omdat ik ook een geheel ander venster zag als bij mij in LR6.1 dacht ik dat ik iets gemist had.

MVG

Ceth

 
inklappen piet bijma
6-10-2015

erg bedankt in mijn boek over lihtroom stond te weinig info

 
inklappen Casteels
29-2-2016

Lightroom hoe data laten verschijnen op foto 2?
Ik heb een iMac en werk op 2 schermen maar kan de data niet laten verschijnen op foto2

 
inklappen Rene
31-3-2016

Dag Vaans,

Graag maak ook ik even gebruik van deze site.
Bij het importeren van RAW foto’s, valt het mij op als ik ze importeer naar ontwikkelen, deze zelf al de kleuren en contrast aanpast.
De scherpte van 25% was mij wel bekend en is dan ook aanvaardbaar.
Echter de kleuren en contrast wil ik zelf graag doen.
Is dit aan te passen?

Dank alvast.

Rene..

 
inklappen Vaans
31-3-2016

Hoi Rene,

Waarschijnlijk wordt er bij het importeren een preset toegepast. Check de settings bij het importeren.
Je kunt dit altijd checken door een geïmporteerd beeld te resetten in de ontwikkelmodule. Je ziet dan de raw zonder enige aanpassing van LR.

 
inklappen Ina Nieboer
25-6-2016

Hallo Vaans,

Ik heb Lightroom 6 gekocht voor mijn Mac. Probleemloos geïnstalleerd maar als ik programma open krijg ik twee foutmeldingen. Er heeft zich een fout voorgedaan bij het wijzigen van de modules en Er heeft zich een interne fout voorgedaan. Kan de gewenste map niet maken: /Users/inanieboer/Library/Application Suport?Adbode/Lightroom/Develop Preset. Weet u raad want ik kom er niet uit.

Dank en groetjes,
Ina

 
inklappen Casteels
30-8-2016

Ik werk met LR5 op iMac en 2 schermen. Ik had vroeger op de 2 schermen in de linker bovenhoed de bestandsnaam. Nu geen bestandsnaam meer en ik vind niet hoe in te stellen.

 
inklappen Vaans
31-8-2016

Probeer eens CMD-i

 
inklappen Bianca
25-9-2016

Beste,

In Lr6 bij tab ontwikkelen ziet m’n na foto er uit als een “olievlek-foto” hoe kan ik dit aanpassen naar ‘normaal beeld’?
Alvast heel hartelijk bedankt!

Gr Bianca

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook