Pimp je digitale foto met een kader – deel II

Zoals beloofd in Deel I – Een kader om een foto gaan we in deze tutorial nog een stapje verder. We gaan met behulp van Photoshop een kek randje om de foto zetten, en we geven het een 3d-effect m.b.v. een schaduw.

Net zoals in het eerste deel: er zijn vele manieren om een rand om de afbeelding te maken. Ieder heeft zijn/haar persoonlijke voorkeur binnen Photoshop. Ik ben iemand die graag zo flexibel mogelijke aanpassingen doet, aanpassingen die je achteraf naar keuze weer kunt veranderen. Aanpassingen die zo je zo min mogelijk in de weg zitten. Ik hanteer dan ook onderstaande methode vanwege de flexibiliteit.
En ook bij deze handleiding geldt weer: het lijkt veel werk, maar als je het twee keer hebt gedaan is het kinderspel; een kwestie van een paar klikken.

Een rand toevoegen aan de foto.

Uitgangspunt zijn de twee lagen uit de vorige handleiding.

Zorg ervoor dat de laag van de foto de ‘actieve laag’ is door er op te klikken (de laag in het lagenpalet kleurt blauw bij de actieve laag).

Klik onderaan je lagenpalet op het icoontje voor Layer styles: fx (Ned: laagstijlen). In het menu wat je krijgt, kies je voor ‘Stroke’ (Ned: omlijnen)

Handleiding kader om een foto in Photoshop - 1

Je krijgt het volgende venster (zie je dit venster niet, moet je wellicht linksonder op ‘stroke’ (Ned: omlijnen) klikken

De drie belangrijkste instellingen zijn:

 • Size. Met deze slider kun je bepalen hoe breed het randje wordt
 • Position: Door te kiezen voor “inside” (Ned. Binnenkant) zorg je er voor dat je een mooie lijn met rechte hoeken krijgt. De keuze voor de buitenzijde geeft ronde hoeken
 • Color: dit is de kleur van het randje

Handleiding kader om een foto in Photoshop - 1

Zo ziet je rand er uit als je kiest voor ‘Outside’ (Ned: buitenkant)

Handleiding kader om een foto in Photoshop - 4

En zo ziet je rand er uit als je kiest voor ‘inside’ (Ned: binnenkant). Het is een kwestie van smaak, maar ik vind dit strakke mooier.Handleiding kader om een foto in Photoshop - 5

Als je deze instellingen bevestigt door op Ok te klikken, ziet het er in het lagenpalet als volgt uit:Handleiding kader om een foto in Photoshop - 6

Noot: niet elke versie van Photoshop laat het op deze wijze zien. Maar de laagstijlen zijn in elke versie van Photoshop weer te bereiken door op (fx) van de betreffende laag te klikken.

Je ziet dat de laagstijlen apart worden weergegeven in het lagenpalet. Je kunt deze ook tijdelijk onzichtbaar maken door op het bijbehorende oogje te klikken.

Dit is de meest eenvoudige manier van het maken van een smalle rand om een afbeelding. En als je hiermee tevreden bent, moet je het vooral zo laten. Dan kun je verder naar: Hoe maak je een schaduw of 3d-effect?

De rand in een aparte laag zetten

Maar soms kan het heel handig zijn om dat randje op een andere laag te hebben dan de foto. Zeker als je met meerdere lagen en maskers gaat werken. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom ik het randje op een aparte laag zet.

Ik zal een voorbeeld geven (er zijn vele voorbeelden mogelijk). Stel je hebt de afbeelding met twee verschillende sluitertijden gemaakt omdat er veel contrast was tussen de lucht en het onderwerp. Dan kun je de foto met de kortere sluitertijd als een aparte laag opnemen:

Handleiding kader om een foto in Photoshop - 7

En door een masker te zetten op de lichtere afbeelding, kun je met een zwarte borstel de lucht van de lichte afbeelding verbergen, waardoor de lucht van de donkere afbeelding zichtbaar wordt.
Maar omdat de stoke (Ned: omlijning) om de lichte foto zat, wordt deze ook beïnvloed door het masker. Vervelend dus.

Handleiding kader om een foto in Photoshop - 8

Dit is op te lossen door het randje op een aparte laag te zetten. Hiervoor heb je een ‘dummy’ laag nodig. De pixels zelf van deze laag gaan we niet gebruiken, maar we hebben ze alleen maar nodig om de stroke te kunnen maken.
De eenvoudigste manier is het kopieren van de foto zelf. Sleep de laag met de foto naar het icoontje voor het maken van een nieuwe laag (of druk CTRL-J)

Tip: geef de nieuwe laag een duidelijke naam. De naam “Foto copy” zegt namelijk niet zo veel. Zeker als je met veel lagen werkt is het raadzaam om de lagen een duidelijke naam te geven.  Dit kun je doen door te dubbelklikken op de naam van de laag

Tutorial kader om een foto in Photoshop - 9

Van elke laag kun je de zichtbaarheid verminderen. Daar heb je twee schuifjes voor: Opacity en Fill (Ned: dekking en vullen). Het verschil tussen deze twee is dat bij het verminderen van de Opacity zowel de afbeelding minder zichtbaar is als de bijbehorende laagstijlen, en bij het verminderen Fill wordt alleen de afbeelding minder zichtbaar, de laagstijl niet. Dus door de Fill op 0% te zetten, heb je dus een laag waarvan alleen de laagstijlen zichtbaar zijn. In dit geval dus alleen het randje.

Noot: Om duidelijk te maken dat we de pixels van de nieuwe laag helemaal niet zichtbaar krijgen, heb ik in het onderstaande voorbeeld in plaats van de foto, de laag gevuld met rode pixels.

Tutorial kader om een foto in Photoshop - 10

En op deze nieuwe laag kunnen we dus net als hierboven de laagstijl aanpassen en er een randje op zetten.

Hierna kun je met de onderliggende lagen doen wat je wil. Het randje blijft altijd zoals hij is.

Tip: door de opacity (Ned: dekking) aan te passen, kun je de zichtbaarheid van het randje verminderen.

Tutorial kader om een foto in Photoshop - 11

Is je randje zo goed? Dan ben je klaar.

Speciale effecten op de rand

Maar voor degenen die nog een stapje verder willen gaan, heb ik de volgende tip voor gevorderden. Als je de laag met het randje in een groep zet, kun je met een masker op de groep ook nog leuke dingen doen.
Een groep is een heel handig hulpmiddel om meerdere lagen die bij elkaar horen in een apart ‘mapje’ te zetten. Hierdoor organiseer je de lagen een beetje. Zeker als je veel lagen hebt, is dat een echte aanrader. Naast het voordeel van de betere overzichtelijkheid met groepen, kun je ook in één keer een hele groep lagen aan of zetten (door op het oogje te klikken). Maar het leuke is dat je op een groep ook een masker kunt zetten. En daarmee kun je in dit voorbeeld ook weer aardige effecten maken.

 • Klik op het icoontje onderaan je lagenpalet om een groep aan te maken.
 • Sleep de laag met de naam ‘Randje’ naar boven en laat ‘m los op de groep

Als je dat goed hebt gedaan, zie je dat de laag ‘Randje’ inspringt naar rechts (zo kun je zien dat hij in de groep zit).

Tutorial kader om een foto in Photoshop - 12

Selecteer de groep, door op de laag met de naam ‘Groep 1’ te klikken (ja, de naam van de groep had ik beter kunnen aanpassen voor de duidelijkheid)

Klik onderaan het lagenpalet op het masker-icoon en je krijgt een masker op de groep. Vervolgens kun je in dat masker gaan schilderen met een zwarte borstel om delen van het randje weg te laten, of je kunt bijvoorbeeld (zoals hieronder) met de Gradient-tool (G)  (Ned:: Verloop) een verloop van zwart naar wit maken, waardoor de zichtbaarheid van het randje verloopt van zichtbaar bovenin, tot onzichtbaar onderin.

Tutorial kader om een foto in Photoshop - 13

Hoe maak je een schaduw of 3d-effect?

Het werken met een schaduw kan heel effectief zijn, mits juist toegepast. Door het toevoegen van een schaduw creeër je het idee van diepte. En dat is een visueel trucje wat vaak wordt toegepast. Ook Photoshop zelf past het toe, let er maar eens op.
Het wordt overal zo vaak toegepast dat je het meestal niet eens meer in de gaten hebt. Maar dat wil niet zeggen dat het niet zinvol is. Voorbeeldje: niemand denkt dat de rode pijlen die ik in de afbeeldingen hier heb getekend, bij Photoshop horen. Naast het feit dat ze er soms niet al te scherp uitzien, komt dat met name door de schaduw die er onder zit. En ik durf te wedden dat je dat nog niet eens écht opgevallen was 🙂 Zó effectief is een schaduw dus.

Om een schaduw een beetje zichtbaar te maken, moeten we wel een lichte ondergrond hebben. Dus dubbelklik op het laag-icoon van de onderste laag (passe-partout) om de kleur lichter te maken  (Zie vorige handleiding)

Tutorial rand om een afbeelding in Photoshop - 14

Een schaduw is ook een laagstijl. Die bereiken we net zoals een randje via de laagstijlen. Maak eerst de laag met de foto actief (klik op de laag) en klik dan onderaan het lagenpalet op het icoon voor de laagstijlen (fx) (of dubbelklik op de laag op een plek waar geen tekst staat). Kies dan voor ‘Drop Shadow’ (Ned: Slagschaduw). Als het goed is, zie je meteen een kleine schaduw onder je foto.

Het eerste wat ik meestal aanpas is de ‘richting’ van de schaduw. Dit is een persoonlijke voorkeur en kan soms afhankelijk zijn van de richting van het licht in je afbeelding.
Het aanpassen van de richting kan op drie manieren:

 1. het ingeven van het aantal graden; niet makkelijk, dus niet doen tenzij je de hoek psies weet.
 2. het veranderen van de hoek door klikken-en-slepen in de cirkel achter ‘Angle’ (Ned: hoek); ook niet makkelijk
 3. ergens op de foto klikken-en-slepen; die is mooi, want dan zie je meteen wat je doet. Muis loslaten en je bent klaar

Tutorial rand om een afbeelding in Photoshop - 15

Daarna stel je de eigenschappen van de schaduw in. Hiervoor heb je vele mogelijkheden. Maar de belangrijkste zijn:

 • Opacity (Ned: dekking): hiermee bepaal je of je schaduw donker of licht is
 • Distance (Ned: afstand): hiermee stel je in hoe hoog  je foto van de ondergrond “lijkt” te zijn
 • Size (Ned: grootte): dit moet je zien als de grootte van je lichtbron en bepaalt hoe hard je schijnbare licht is (harde of zachte schaduw)

Tutorial rand om een afbeelding in Photoshop - 16

En als het goed is, is dit je resultaat

Tutorial rand om een afbeelding in Photoshop - 17

Net zoals je het randje op een apart laag kon zetten, kun je dat natuurlijk ook doen met deze laagstijl. Dus ook de schaduw kun je in een eigen laag zetten (met fill 0%) waardoor je weer meer flexibiliteit krijgt. En dat is zeker met complexere projecten zeer handig.

Dit ziet er dan ongeveer als volgt uit. Aan de rechterkant zie je het lagenpalet van Photoshop, en aan de linkerkant zie je hoe je de lagen moet interpreteren. Als je van boven naar beneden kijkt, kom je eerst het randje tegen, dan de foto, dan de schaduw en als laatste de achtergrond.

Noot: onzichtbare pixels worden door Photoshop weergegeven als witte en grijze blokjes.

Tutorial rand om een afbeelding in Photoshop - 18

Hoe maak je een passe-partout met een vervaagde afbeelding?

Het vervaagd tonen van de originele foto als pass-partout kan een leuk effect geven. Om dit te bereiken, moet je eerst de originel foto kopiëren naar een nieuwe laag. Zorg er voor dat de laag met de foto de actieve laag is (klik op de laag en hij wordt blauw). Sleep dan de laag naar het kopie-icoontje onderaan het lagenpalet (of CTRL-J).

Daarna moet je de nieuwe laag (“Kopie foto”) naar beneden slepen, zodat hij net boven het pass-partout zit:
Hoe maak je rand om een afbeelding in Photoshop - 19

Vervolgens kun je deze nieuwe laag vergroten met Transform (ned: vervorm). Deze kun je vinden onder Edit|Free Transform (Ned: Bewerken|Vervormen) of de sneltoets CTRL-T.

De laag krijgt dan aan de hoeken en randen kleinde ‘handles’. Door op zo’n handle te klikken en slepen, kun je de grootte van de afbeelding veranderen. Sleep de rechterbovenhoek naar rechtsboven en de linkeronderhoek naar links beneden:

Hoe maak je rand om een afbeelding in Photoshop - 20
Hoe maak je rand om een afbeelding in Photoshop - 21

Vervolgens kun je de dekking van deze laag verminderen met de Opacity-slider (Ned: dekking), waardoor deze laag wat transparanter wordt:
Hoe maak je rand om een afbeelding in Photoshop - 1

Vaak krijg je het mooiste effect als je de achtergrond heel licht maakt. Deze kun je natuurlijk achteraf nog makkelijk aanpassen:
Hoe maak je rand om een afbeelding in Photoshop - 24

En om het effect helemaal af te maken, kun je de nieuwe laag ook nog eens vervagen. Gebruik hiervoor het filter Gaussian Blur (Ned: Gaussiaans vervagen).

Maak eerst de nieuwe laag (“Kopie foto”) de actieve door er op te klikken in het lagenpalet. De laag kleurt blauw.

Kies dan in het menu voor Filter | Blur | Gausssian Blur (Ned: Filter | Vervagen | Gaussiaans vervagen), en bepaal met de slider hoeveel vervaging je mooi vindt. De hoeveelheid is per foto (en grootte van de foto) anders.
Hoe maak je rand om een afbeelding in Photoshop - 24

Als je deze handelingen als basis een keer of twee gedaan hebt, zijn ze vrij eenvoudig. En het leukste is natuurlijk om je eigen creativiteit er op los te laten. Vooral veel experimenteren! Veel plezier er mee, en ik hoor graag of het gelukt is.

reacties

inklappen Irma Bijkerk
17-9-2009

“Zorg ervoor dat de laag van de foto de ‘actieve laag’ is door er op te klikken (de laag in het lagenpalet kleurt blauw bij de actieve laag).”

En daar kom ik niet voorbij. Ik krijg geen blauwe kleur en ik zie ook de ‘fx’ niet in het kadertje staan.
Ook het snel masker niet.

 
inklappen Vaans
17-9-2009

Hoi Irma,

Welke versie van Photoshop gebruik jij?

 
inklappen Yoka
4-2-2011

ok gelukt,.. volgende les,.. dank Vaans!!! je bent wel duidelijker dan vele andere leraren!!!!!
ehh voor een grasgroentje,…. Yoka

 
inklappen Wibo
13-7-2012

Hoi,

Wat geweldig dat je zo’n heldere uitleg geeft.
Ik heb elements versie 10, helaas staat er onderaan in het lagenpalet geen icoontje fx.
Weet je waar ik dit kan vinden?

Alvast reuze bedankt!

 
inklappen joyce
29-7-2012

Hoi, super bedankt al voor al je duidelijke uitleg.
Maar nu heb ik nog een vraag voor een kader. Ik heb 4 foto’s in een nieuw bestand gezet en dat zijn zwart wit foto’s met witte achtergrond rondom de 4 foto’s.
Nu wil ik een dun zwart randje net van de 4 foto’s af er helemaal om heen. Dus 1 kader om alle 4 foto’s ineens heen.
Maar dan kader niet helemaal aan de rand van het bestand. Ik hoop dat u mij snapt, want ik kom er niet uit?
Alvast bedankt voor de moeite.

inklappen Vaans
23-8-2012

Hoi Joyce,

Je kunt een nieuwe laag aanmaken en hierin een rechthoekige selectie in maken (met de selectietool rechthoek). Als je de selectie hebt gemaakt kun je die opvullen met een willekeurige kleur (vullen met het emmertje of shift-F5). Het resultaat is dan een gekleurde rechthoek.
In plaats van de dekking verminderen met de opacity-slider, zoals hierboven staat aangegeven, kun je die ook verminderen met de ‘Fill”-slider. Als je die op nul zet, zie je de rechthoek niet meer (maar hij is er nog wel).
Daarna kun je op die laag weer een kader (stroke) maken, net zoals bij een foto hierboven.

Vaans

 
 
inklappen Philip
21-10-2014

Hoi,

heel erg bedankt voor de zeer duidelijke cursus. Alles stap voor stap uitgelegd. Heel fijn!

Heb je meer lessen geschreven over leuke Photoshop-bewerkingen? Ik kan alleen het kader vinden, maar wil best wel eens wat meer uitproberen.

groetjes,

Philip

 
inklappen Andy
17-11-2015

Zeer interessant inderdaad.

Nu heb ik een persoonlijk moeilijkere taak waar ik zal beginnen werken.

Ik wil 10 witte fotokaders (die ik lukraak haalde van op het www) op een witte achtergrond plaatsen, maar daarbij wil ik het wel realistisch maken, dus schaduwen.
Maar je hebt schaduwen in de kader en rond de kader.

Enig advies?
Andy

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook