Druppelen met high-speed fotografie

druppels fotograferenSinds kort hebben we een paar nieuwe gadgets. High tech goodies die het mogelijk maken om high-speed fotografie te bedrijven. Razend high-tech, razend cool, maar ook razend moeilijk. De eerste paar avonden heb ik er geen fatsoenlijke foto uit kunnen halen. Maar zo langzaam maar zeker begint het kwartje te vallen en het gevoel voor de methodes te komen.

High Speed Fotografie

Deze vorm van fotografie wordt gebruikt om hele snelle bewegingen vast te leggen. Bewegingen die je normaal gesproken niet met een camera kunt vastleggen, omdat de sluitertijd van de camera niet kort genoeg is. De truc is om de sluiter lekker lang open te laten (een seconde of zo) en dan de foto te bevriezen met behulp van de flitser. Als je een beetje een krachtige flitser hebt, die je op het laagste vermogen zet, dan is een sluitertijd van 1/35.000 seconde (of nog sneller) mogelijk. Daarmee kun je dus heule snelle bewegingen vastleggen.

Druppels fotograferen

Een geliefd onderwerp bij fotografen is “druppels”. Met druppels kun je heel veel kanten uit in de fotografie. Je kunt ze uiteraard laten vallen, maar ook weerspiegelingen in druppels zijn leuk, en ook de lenswerking van een druppel kan heel mooi zijn.
Als je – net als ik – net start met High Speed Fotografie is het fotograferen van vallende druppels meestal het eerste wat je gaat doen. Dit omdat dat een relatief eenvoudige manier van werken vraagt. Let wel: relatief eenvoudig.

En dan volgen hier mijn eerste resultaten. Gezien de moeite die ik er voor heb moeten doen ben ik er wel een beetje trots op. Maar dit is slechts een eerste stap in de goede richting. Het is nog lang niet waar ik zijn wil, maar het gaat de goeie kant uit.

Twee druppels op elkaar - high speed fotografie

Twee druppels op elkaar High Speed Photography

De ene druppel crasht op de ander. Rode kleurstof. High speed fotografie

Dus ‘stay tuned’. Er volgt later nog meer. En dan zal ik ook meer vertellen over de high tech gadgets.

Voor meer informatie over druppelfotografie, klik hier!

reacties

inklappen Peter van Veen
24-12-2009

Nou Vaans, dat zijn prachtige beelden, waar je met recht trots op mag zijn!

Ik ben wel heel benieuwd naar de apparatuur die je hiervoor hebt gebruikt. Wil je daar eens een artikel aan wijden?

Gr. Peter

 
inklappen Vaans
24-12-2009

Yep, die gaat er komen.

 
inklappen Paul
6-11-2010

Hoi Vaan,

Ben nou erg benieuwd of dat het artikel intussen geschreven is en waar ik dit dabn kan vinden. Erg geinterresserd en vind je foto’s geweldig.

Met vriendelijke groeten,
Paul van den Hurk.

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook