Druppelfotografie tips deel II

Wat heb je nodig voor druppelfotografie?

Vallende druppels kun je met elke camera fotograferen. Het is wel handig als je een camera of lens hebt waarmee je voldoende in kunt zoomen of dichtbij kunt fotograferen. Een druppel is immers maar heel klein.
Als je geen externe flitser hebt, moet je zorgen dat er voldoende licht is om een korte sluitertijd te kunnen gebruiken. Het is een optie om op een zomerse dag buiten te fotograferen, maar als je binnen fotografeert moet je zorgen voor extra licht met behulp van sterke lampen.
Je kunt eventueel de flitser gebruiken die in de camera is ingebouwd, maar dan is het raadzaam om geen doorzichtige vloeistoffen te nemen voor druppelfotografie. Een doorzichtige druppel fotograferen met een flitser vóór de druppel is vergelijkbaar met het ’s avonds fotograferen van een ruit; een klein deel van de ruit zal het flitslicht weerkaatsen met als gevolg een overbelichte plek. De rest van de ruit zal geen licht weerkaatsen en een donker beeld opleveren. Een niet doorzichtige vloeistof (bijvoorbeeld melk) zal wél licht weerkaatsen en is daardoor geschikter voor het fotograferen met een lichtbron aan de voorzijde.
Een externe flitser die handmatig is in te stellen is het meest ideale. Zeker als deze flitser los van de camera gebruikt kan worden met een kabel of draadloze ‘trigger’. Je kunt dan het licht van achter de druppel laten komen, waardoor ook doorzichtige druppels mooi verlicht worden.
Een statief en afstandbediening zijn handige hulpmiddelen bij druppelfotografie omdat bij het gebruik hiervan meer aandacht besteedt kan worden aan timing en verlichting. Maar het is ook mogelijk om het zonder statief of afstandbediening te doen.

Druppelfotografie met high speed fotografie

Verder hebben we natuurlijk iets nodig waarmee we de druppels kunnen laten vallen. Een pipetje is geschikt voor dit doel, maar heeft als nadeel dat je gelijktijdig de pipet en camera moet bedienen. Een goed alternatief is een plastic zakje gevuld met water, dat ergens aan opgehangen kan worden. Door met een speld een klein gaatje te prikken aan de onderzijde van het zakje, krijg je een opening waardoor de druppels met een constante tussenpauze naar beneden vallen. En dat constante ritme is handig bij het timen van het moment waarop je de ontspanknop moet indrukken. In plaats van een plastic zakje is plastic flesje ook geschikt.
En heb jij dat lekkende leertje van die druppelende kraan nog steeds niet vervangen? Dan heb je nu een ideaal excuus om dat nog even langer uit te stellen.
Voor de achtergrond of eventueel de ondergrond, is een gekleurd A4’tje al voldoende. Deze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar bij de boekhandel, maar je kunt er ook voor kiezen om achtergronden zelf te maken in meerdere kleuren, bijvoorbeeld met Photoshop. Nóg meer mogelijkheden!

Voorbereiding druppelfotogragie

De voorbereiding van de eerste foto is belangrijk en is meer dan het halve werk. Bepaal welk soort druppel je wilt fotograferen en stem daar de vloeistoffen op af. Bijvoorbeeld:
– Een druppel water laten vallen in een bak water of een bak melk
– Een druppel melk laten vallen in melk, of in water
– De druppel melk of water kleuren met een kleurstof
– Wil je een opspattende druppel met een lange dunne kolom? Verlaag dan de oppervlaktespanning van het water in de bak door het te mengen met een zeep of glansspoelmiddel.
Uiteraard moeten we iets hebben waar we de druppels in of op kunnen laten vallen. Als je met een heel laag standpunt wil werken – wat voor een mooie reflectie zorgt – kun je het beste een grote bak nemen waarvan de rand niet in beeld komt. Een ovenschaal of groot bakblik kan hiervoor dienst doen. Ook een dienblad dat niet te ondiep is, heeft een prima maat voor dit doel.
Verder moet je iets hebben om je voorraad druppels aan op te hangen. Hier kun je natuurlijk zelf iets voor maken; bedenk dan dat je het beste iets maakt wat in hoogte verstelbaar is. Zo’n standaard die je vroeger gebruikte bij de scheikunde-les is ideaal. En met een geschikte klem kan zelfs een lampstatief gebruikt worden om iets aan op te hangen.
Het voordeel van het gebruikmaken van een statief is dat je vooraf de camera kunt scherpstellen. Zet hiervoor de camera op handmatige focus en geef de plek aan waar de druppels zullen vallen. Dat zou je kunnen doen door een druppel te laten vallen op een pen. Je kunt dan scherpstellen op de punt van de pen. Een assistent die de pen kan vasthouden is een perfecte hulp. Zelf leg ik vaak een liniaal onder een hoek van 45 graden over de bak, zodanig dat de druppel op de rand van de liniaal valt

Druppelfotografie liniaal over bak

Voor druppelfotografie kun je goed werken met een liniaal

Vervolgens bepaal je de kleuren voor je foto. Onder een glazen bak kun je gekleurd papier leggen; als je een hoog standpunt inneemt komt die kleur terug in de foto. Hanteer je een laag standpunt, dan zal voornamelijk de kleur van de achtergrond in beeld komen. Wil je de golven van de inslag in twee kleuren? Houd dan een A4’tje met een afwijkende kleur schuin boven de druppel.
Een externe flitser kan het beste zo worden opgesteld dat hij de achtergrond verlicht. Hoe dichter de flitser bij de achtergrond staat, hoe minder licht je verliest; dus een kortere flitsduur en een scherper eindresultaat.

Lees verder in deel III

Lees voorgaande over druppelfotografie in deel I

Dit artikel over druppelfotografie verscheen eerder in het magazine Zoom.nl

reacties

inklappen hendrik
19-5-2015

ik wil graag meer weten over druppelfotografie voor mijn werkstuk kunt u daar meer informatie over sturen dankjewel

met vriendelijke groet: hendrik van het nabijheidspunt

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook