Druppelfotografie tips deel III – instellingen

Instellingen voor druppels fotograferen

Welke instellingen het beste zijn is een beetje afhankelijk van welke apparatuur je ter beschikking hebt. En dan gaat het vooral om de vraag of je de sluitertijd bepaalt met een flitser of met de camera.
Als je het beeld bevriest met de sluitertijd van de camera heb je uiteraard een snelle sluitertijd nodig. Kies deze dus zo snel als mogelijk. Het diafragma zal dan vaak aan de grote kant (klein getal) zijn en dat is ongunstig voor de scherptediepte. Omdat je ver inzoomt en dicht bij je onderwerp zit, wil je een zo klein mogelijk diafragma zodat je een grote scherptediepte krijgt. Het diafragma-getal dat je kunt kiezen is afhankelijk van de hoeveelheid licht wat je ter beschikking hebt. Kun je het diafragma niet klein genoeg maken, probeer dan meer licht op de druppels te laten vallen of verhoog de ISO-waarde op je camera.
Je hebt een flitser die niet per se op de bovenkant van de camera wil zitten? Perfect! Nu wordt het echt leuk. Zet je flitser op handmatige belichting waarbij de flitskracht zo laag mogelijk is. Dit levert een korte flitsduur op en is het uitgangspunt voor de overige instellingen.
De camera gaat op manuele bediening (M), met een zo klein mogelijk diafragma (bijvoorbeeld f/16) voor zoveel mogelijk scherptediepte. De sluitertijd is in dit geval niet belangrijk. Je kunt geen snellere sluitertijd kiezen dan de flitssynchronisatie-tijd van jouw camera, welke meestal rond de 1/200s ligt. Zolang de sluitertijd maar kort genoeg is om het bestaande licht uit te sluiten is deze instelling niet van belang. Je kunt jouw keuze voor de sluitertijd controleren door een testfoto te maken met uitgeschakelde flitser; het beeld moet dan donker zijn. Is het niet donker; kies dan een kortere sluitertijd.
Het is mogelijk dat de flitser te weinig licht geeft om alles mooi te verlichten. Als dat het geval is, probeer dan eerst de flitser dichterbij te zetten. Als dat niet voldoende licht oplevert kun je de ISO-instelling van de camera verhogen en eventueel een groter diafragma kiezen. Het verhogen van de flitskracht – en dus de flitsduur – van de flitser is je laatste redmiddel.
Verder is het een kwestie van doorzettingsvermogen en veel, heel veel opnames maken. Je zult zien dat naarmate je meer oefent, de timing perfecter wordt. Dus geeft niet op na een paar pogingen; de aanhouder krijgt altijd een goed resultaat. En zelfs een poging die in eerste instantie lijkt te zijn mislukt kan achteraf fantastische vormen bevatten.

Compositie in druppels fotograferen

De mogelijkheden voor een compositie lijken beperkt met zo’n klein onderwerp; de druppel zal vaak centraal in beeld staan. Maar je kunt mooi variëren met de hoogte van je standpunt; een opname met een hoog standpunt zal de cirkelvorm van de golven accentueren en bij een laag standpunt benadruk je de vorm van de druppel en zijn reflectie in het water.
Probeer standpunt en opstelling zo te kiezen dat er weinig storende elementen zijn. De mooiste foto’s brengen vaak alleen de druppel en het wateroppervlak in beeld.

Druppels fotograferen: compositie

Druppels fotograferen: compositie

Drops to the max; druppels fotograferen met stopshot

Als het fotograferen van druppels écht jouw ding wordt en je jouw resultaten naar een topniveau wilt brengen, zou je de aanschaf van specialistische apparatuur voor highspeed fotografie kunnen overwegen.
Voor de foto op de ”openingspagina?? (juiste term door eindredactie)” is een specialistisch apparaat gebruikt wat luistert naar de naam ‘StopShot’. In grote lijnen heeft zo’n apparaat de volgende mogelijkheden:
• Activeren: je kunt een ander apparaat activeren dat bijvoorbeeld een druppel maakt, maar het kan ook andere apparaten activeren die op een elektrische signalen reageren.
• Waarnemen: afhankelijk van wat je aansluit op de ‘StopShot’ kun je licht, geluid of beweging laten waarnemen.
• Reageren: met zelf instelbare tijdstippen kun je andere apparaten laten reageren; ieder apparaat dat op een elektrisch signaal reageert. Voor fotografie zul je meestal een camera en flitser aansturen.
Zo’n ‘StopShot’ kan je helpen met het timen en daarmee het nauwkeurig bepalen van de vormen van de druppels. En het is ook mogelijk om met meerdere druppels in één opname te werken; druppels die je zeer nauwkeurig kunt doseren qua grootte en tijd die tussen de val van twee druppels ligt.
Een voorbeeld van een typische instelling van de ‘StopShot’ waarmee je een druppel kunt laten vallen in water – die daarna omhoog springt – waarop vervolgens de tweede druppel crasht:
• Met een knop activeer je de ‘StopShot’, die gedurende 20ms een elektrische klep opent om een druppel door te laten
• 80ms later volgt een tweede signaal naar dezelfde klep, die 10ms open gaat voor de tweede (kleinere) druppel
• De eerste druppel doorbreekt een infraroodstraal, wat wordt gedetecteerd door de ‘StopShot’
• 200ms na het doorbreken van de infraroodstraal krijgt de camera (die op Bulb is ingesteld) een elektrisch signaal ter lengte van 700ms. Omdat de vertraging tussen het activeren van de camera en het openen van de sluiter ongeveer 200ms is, resulteert dit in een opname met een sluitertijd van ongeveer een halve seconde.
• 300ms na het aansturen van de camera krijgt de flitser een signaal en de achtergrond wordt belicht door de flitser met een tijdsduur van 1/40.000 seconde.
Wordt het daarmee dan kinderspel om druppelfoto’s te maken? Nee, gelukkig niet. Een dergelijk apparaat helpt je wel een deel op weg omdat je daarmee exact de vorm van de druppel kunt bepalen. Het instellen van het apparaat zelf is al een leuk puzzelwerkje waarmee je een tijdje zoet zult zijn. En als je de druppels voorspelbaar kunt fotograferen – voorspelbaar betekent op 90% van de foto’s komt dezelfde vorm – ga je meer aandacht besteden aan het creatief belichten en de keuze van achtergronden. Het aantal mogelijkheden wordt daarmee nog veel groter. En omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de timing en de camera niet meer zelf bedient, kun je allerlei andere elementen gaan toevoegen aan het beeld.

Druppels fotograferen met zeepbellen

Druppels fotograferen met zeepbellen

Zo hebben we voor deze foto zeepbellen gemaakt met een speciale mix van grondstoffen. Door het toevoegen van onder andere glycerine en behanglijm aan een mix van water en afwasmiddel, konden we zeepbellen maken die onbreekbaar lijken. De druppels vallen door de zeepbel, trekken de zeepbel enigszins uit elkaar maar daarna sluit de zeepbel zich weer vanzelf. Magie die je pas gelooft als je het ziet.
De achtergrond – een zelfgemaakte afbeelding m.b.v. Photoshop – maakt het af met mooie kleurtjes.

 

Lees voorgaande in deel II

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Zoom.nl

reacties

inklappen Cor Arts
5-1-2015

HOI KUN JE MIJ HET “RECEPT” VAN MET D EJUISTE VERHOUDINGEN STUREN VOOR DIE MOOIE BELLEN? WIJ WILLEN DIT GRAAG IN DE FOTOCKLUB EENS DOEN.

onder andere glycerine en behanglijm aan een mix van water en afwasmiddel, konden we zeepbellen maken die onbreekbaar lijken

DANK JE
Groeten
Cor

 
inklappen Mieke Lauvenberg
22-9-2015

Goedemiddag,

Een heel mooi en leerzaam artikel over druppelfotografie. Dit staat een poosje op mijn to do lijstje en ik zou daarvoor gaan het recept wil ontvangen van die ‘onbreekbare zeepbellen’ Zou dat mogelijk zijn?

Alvast heel hartelijk bedankt
Met vriendelijke groet
Mieke Lauvenberg

 
inklappen Erik
14-10-2017

De stopshot is een vrij prijzig apparaatje. Eeb FreezeBox is veel goedkoper en daar gaat het ook mee.

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook