Review Big Stopper grijsfilter: Benro vs Lee vs Haida vs Formatt vs Nisi – 10 stops test

Grijsfilter / ND-filter / Big stopper

Ik fotografeer al een aantal jaren met grijsfilters, oftewel ND-filtersoftewel Big Stopper. Zo’n 10 stops grijsfilter maakt het mogelijk om beelden te maken die je met het blote oog niet kunt zien.

Ik heb lang met een grijsfilter van B+W en Nisi gewerkt. De laatste tijd heb ik nogal wal gestoeid met 10 stops grijsfilters van Lee, Formatt Hitech, Haida en test/review nu de laatste nieuwkomer bij de ND-filters: de Benro grijsfilters. Aangezien ik best wel een aantal grijsfilters ter beschikking heb, kreeg ik de vraag om die 10 stops ND-filters met elkaar te vergelijken. En dan met name de filters met een hoge grijswaarde.

review grijsfilter Benro

Zeeland Lange sluitertijd – 30 seconden – grijsfilterKleurzweem bij ND filters

Zoals onder fotografen bekend is hebben grijsfilters die een hoog aantal stops licht tegenhouden (vaak Big Stopper genoemd) altijd een kleurzweem. Een kleurzweem die in de nabewerking vaak heel lastig te corrigeren is. In sommige situaties is deze kleurzweem zelfs helemaal niet meer te corrigeren. Fotografen die met een Lee filter werken zetten speciaal hiervoor hun camera op een witbalans van 10.000K om de correctie nog enigszins mogelijk te maken.

review grijsfilter lee vs nisi vs haida vs benro

Parijs La Defence – lange sluitertjd 20 seconden

Er zijn mensen die zeggen dat ze de kleuren van hun grijsfilter wel mooi vinden. Op zich vind ik dat nogal vreemd. Stel je zou een lens kopen die een enorme kleurzweem heeft. Zou je die terugbrengen naar de winkel, of zou je zeggen dat je het wel mooi vindt? Voor mij moet een grijsfilter alleen de sluitertijd beïnvloeden en het liefst niet de kleuren. Als ik een bepaalde kleur of een vignettering bij een beeld vind passen, dan doe ik dat in de nabewerking.

Tijd voor een test. Tijd om mijn grijsfilters eens langs elkaar te houden en te beoordelen op de kleurzweem en vignettering.

Ik heb de volgende grijsfilters meegenomen in de test.

  • Lee Big Stopper – grijsfilter 10 stops glas – schuiffilter
  • Benro ND1000 (3.0) – grijsfilter 10 stops glas – schuiffilter
  • Formatt Hitech Prostop IRND 2.7 – grijsfilter 9 stops resin – schuiffilter
  • Haida Insert ND3.0 – grijsfilter 10 stops glas – schuiffilter
  • Nisi ND2000 MC WPC – grijsfilter 11 stops glas – schroeffilter

Testopstelling

Ik heb in deze test gekozen voor een niet al te spannende foto, maar wel eentje waar de meest gebruikte onderwerpen voor fotografie met lange sluitertijden in zitten (lucht, wolken, water, bladgroen en een wit gebouw).

Alle testfoto’s zijn binnen een tijdsbestek van 8 minuten gemaakt vanaf een statief, met een Canon 1Dx en de Canon 16-35 mkII. Brandpuntafstand: 25mm, ISO 100, Witbalans op schaduw. De testfoto zonder filter is gemaakt met een sluitertijd van 1/125, de testfoto’s met grijsfilter allemaal op 8 seconden.  De foto’s zijn in Lightroom ingelezen zonder enige correctie, behoudens de 25% verscherping die Lightroom als default heeft. Daarna zijn ze in Photoshop ingelezen. De foto’s zijn gemaakt op alfabetische volgorde: Benro, Formatt Hitech, Haida, Lee en Nisi.

Belichting

Tijdens de testopnames heb ik het histogram zo goed en zo kwaad als het kon gelijk proberen te houden. Maar omdat dit nooit 100% lukt, heb ik in Photoshop hele kleine correcties aangebracht om deze belichtingsverschillen te compenseren. Dit is gebeurd door in het centrum van het beeld de helderheid te meten en afwijkingen hierin te corrigeren. De correctie is gedaan met een aanpassingslaag ‘Exposure’ met waardes tussen -0,52 en +0,47. Let op: dit zijn geen stops maar waardes van het filter in Photoshop. Hele kleine aanpassingen dus. Het gevolg is dat alle testfoto’s in het middendeel exact dezelfde helderheid hebben. Door deze aanpassing kunnen ze goed met elkaar vergeleken worden.

Noot: in deze review heb ik niet meegenomen wat de daadwerkelijke dichtheid van de ND-filters (in aantal stops is). Dit zal ik later in een andere test doen.

Testfoto’s:

test grijsfilter benro vs haida vs lee vs Nisi controlebeeld

Controle-foto zonder filter

Benro Master ND1000(3.0) 10 stops schuiffilter 100×100

test grijsfilter benro Master ND1000 3.0

Benro Master ND1000 (3.0)

Formatt Hitech Prostop IRND 2.7 9 stops schuiffilter 100×100

test grijsfilter Formatt Hitech Prostop IRND 2.7

Formatt Hitech Prostop IRND 2.7

Haida Insert ND3.0 10 stops schuiffilter 100×100

test grijsfilter Haida Insert ND 3.0 Optical Glass

Haida Insert ND3.0

Lee Big Stopper 10 stops schuiffilter 100×100

test grijsfilter Lee Big Stopper ND

Lee Big Stopper

Nisi ND2000 MC WPC ND-filter

test grijsfilter Nisi ND2000 MC+WPC

Nisi ND2000 MC WPG

 

Het grijsfilter van Benro oogt iets te warm. Het grijsfilter van Formatt Hitech geeft een blauw/groen resultaat. De grijsfilters van Haida en Lee zijn beiden blauw en de Nisi is heel warm.

Kleurzweem

Vervolgens heb ik op elke testfoto in Photoshop het filter Blur – Average toegepast. Dit filter zorgt er voor dat er één vlak ontstaat met daarin de gemiddelde kleur van de foto. Dit Photoshop-filter wordt vaak toegepast om een kleurzweem uit een foto te verwijderen. In dit geval is dit filter een mooi hulpmiddel om kleurzwemen te vergelijken. Een foto waarvan de gemiddelde kleur meer lijkt op de gemiddelde kleur van de originele foto, heeft minder kleurzweem. Bij de testfoto’s waar de gemiddelde kleur meer afwijkt van de originele foto is er sprake van een sterkere kleurzweem.

grijsfilter test 10 stops kleurzweem

Grijsfilter test – kleurzweem na Photoshop-filter ‘Blur Average’

 

Om te bepalen in hoeverre de kleurafwijking eenvoudig te corrigeren is, heb ik vervolgens in Lightroom alle foto’s op automatische witbalans gezet en deze weer op dezelfde manier geblurred.

Kleurzweem na ‘witbalans Auto’.

Filter-test-overzicht-average-AWB

Test grijsfilters – kleurzweem na Auto Witbalans en Photoshop-filter ‘Blur Average’

Histogram

Een andere methode om de verschillen in kleurzweem inzichtelijk te maken is via het histogram, en dan met name in het histogram per kleurkanaal. Hoe meer de histogrammen lijken op de controle-foto, hoe minder de kleurafwijking is.

Hieronder zijn de histogrammen van de afzonderlijke foto’s weergegeven.

TEST-Filter-histogram-vergelijk

Test grijsfilter – Big Stopper Histogram Benro vs Formatt Hitech vs Haida vs Lee vs Nisi

Wat bij de histogrammen opvalt is dat het blauwe kanaal bij bijna alle foto’s redelijk gelijk is qua vorm (m.u.v. de Nisi). De grootste verschillen in vorm zitten in het rode en groene kanaal. In deze kanalen lijken de Benro en de controle-foto het meest op elkaar. De Lee filter en de Haida zouden uit hetzelfde badje kunnen komen.

Vignettering

Een ander aspect van de kwaliteit van een grijsfilter is de vignettering. Deze heb ik inzichtelijk gemaakt door voor alle beelden het zwart-wit-filter in Photoshop toe te passen. Uiteraard voor elke foto dezelfde waarden bij dit filter, namelijk de standaard waarden van Photoshop.

TEST-Filter-controlebeeld+Vignette

Controle-foto zonder grijsfilter

Benro Master ND1000(3.0) 10 stops schuiffilter 100×100

TEST grijsfilter Benro Master ND1000 3.0 10 stops

Benro Master ND1000 (3.0) 10 stops

Formatt Hitech Prostop IRND 2.7 9 stops schuiffilter 100×100

TEST-Filter-Formatt-Hitech-Prostop-IRND-2.7+Vignette

Formatt Hitech Prostop IRND 2.7

Haida Insert ND3.0 10 stops schuiffilter 100×100

TEST-Filter-Haida-Insert-ND3.0-Optical-Glass+Vignette

Haida Insert ND3.0

Lee Big Stopper 10 stops schuiffilter 100×100

TEST-Filter-Lee-Big-Stopper+Vignette

Lee Big Stopper

Nisi ND2000 MC WPC grijsfilter

TEST-Filter-Nisi-ND2000-MC+WPC+Vignette

Nisi ND2000 MC WPG

Onderstaand dezelfde foto’s nog eens, maar dan in een verkleinde weergave. In een verkleinde weergave is vaak de vignettering beter te beoordelen.

TEST-Filter-controlebeeld+Vignette

Controlefoto

Benro Master ND1000

TEST-Filter-Benro-Master-ND1000-3.0+Vignette

Benro

Formatt Hitech

TEST-Filter-Formatt-Hitech-Prostop-IRND-2.7+Vignette

Formatt Hitech

Haida ND3.0

TEST-Filter-Haida-Insert-ND3.0-Optical-Glass+Vignette

Haida

Lee Big Stopper

TEST-Filter-Lee-Big-Stopper+Vignette

Lee filter

Nisi ND2000 grijsfilter

TEST-Filter-Nisi-ND2000-MC+WPC+Vignette

Nisi

Conclusie filter test

Tsja, moet je dan een conclusie trekken, of kan iedereen zijn/haar eigen conclusie trekken? Wat mij betreft is er in ieder geval 1 winnaar; het filter dat zowel het beste presteert op het gebied van kleurzweem, als op het gebied van vignettering. Maar het is aan eenieder om deze conclusie zelf te trekken.

 

Noot: De foto’s zijn allemaal in groot formaat te bekijken door er op te klikken.

Noot: De RAW-bestanden zijn hier te downloaden.

Dit artikel werd vermeld op: Filters om te beginnen Dit artikel werd vermeld op: Review: Benro FH-100 filterhouder | destinationanywhere Dit artikel werd vermeld op: Review: Benro grijs(verloop)filters | destinationanywhere

reacties

inklappen yetta
21-4-2016

Goed artikel, dank voor de info. Ik heb gelijk weer een nieuwe wens op mijn lijstje

http://www.donnadayettafotografie.nl
yetta

 
inklappen Vaans
22-4-2016

Graag gedaan 🙂

 
inklappen David
20-5-2016

Hey, dank je voor deze vergelijking alvast!!! Welke fysieke dikte heeft het glas van de Benro, zou die passen in de houder van Lee? Heb al enkele keren gehoord dat enkele andere filters niet worden vastgehouden in die van Lee dus mss even makkelijk mocht ik dat van je mogen weten ;-).

Van de kleurzweem heb ik niet enorme last van bij de Big stopper van Lee, zou het mss kunnen dat sommigen het hebben over de oudere generatie van dit stukje glas (ik merk wel de lichtblauwe tint), maar krijg deze altijd weg…

Anyways mooi informatief, nogmaals bedankt 😉 !!!

 
inklappen Vaans
20-5-2016

De filters van Lee, Benro en Haida zijn even dik (2mm). Dus het past wel.
Echter zou ik eerder een Lee filter in een Benro houder adviseren dan een Benro filter in een Lee houder. Bij de Benro houder (die sowieso beter is en waar je een polarisatiefilter in kan draaien) zit de foamlaag tegen lichtlekkage op de filterhouder. Bij Lee zit dit op de filter. Ergo: als je een Benro filter in een Lee houder stopt heb je geen afdichting. Bij hele lange sluitertijden loop je een kans op lichtlekkage.
Ik heb eerder gehoord dat de Lee filters nogal kunnen verschillen van elkaar. Het zou dus kunnen dat jij een beter exemplaar hebt. Het heeft denk ik niets te maken met de generatie want die Lee van mij is een hele recente.

 
inklappen David
21-5-2016

Alright dank voor de info hier kan ik wat mee !!!

Na dit hier neergeschreven te hebben gisteren heb ik de Benro houder eens bekeken en dat is wel sterk van hen om geen extra monteerring te gebruiken voor de Pola filter maar gwn direct te integreren in de houder!! Knap denkwerk van hen :D.

Ja men exemplaar is ook een recente, maar een collega die beetje van Lee is afgestapt vanwege de ‘zware” kleurzweem was verbaasd dat mijn exemplaar vrij goed was. Mss ook beetje de lichtomstandigheden die zich voordeden op het moment dat hij bij me was, geen idee.

Thx again zeg! 😉

 
inklappen yolanda vannerem
5-7-2016

Is er een verschil in kwaliteit tussen de schroef- en schuiffilter van Benro? Welk is het handigst in de praktijk, toekomstgericht ook in combinatie met polarisatiefilter? Heeft de polarisatiefilter van Benro ook zulke goede criteria? Dank bij voorbaat!

 
inklappen Ellen
16-9-2016

Erg fijn dit vergelijk, thanks! Ik loop al een tijdje met het idee te spelen om een big stopper aan te schaffen en misschien ook wat grads. Lee heeft daar altijd mijn voorkeur voor gehad, maar ik was benieuwd naar de nieuwkomer Benro. Met een zoekopdracht (Benro versus Lee) kwam ik hier op de site terecht en dit is dus precies wat ik wilde weten. Voor mij geen Lee meer. 😉

Nogmaals dank!

 
inklappen Bert Meijer
10-2-2019

Mooi Artikel.
Tijdens het lezen vroeg ik mij af wie het had geschreven, toen had ik al een vermoeden dat jij het was.
De Nisi 2000 die ik ooit had geeft een behoorlijke kleurzweem.
De Benro die ik nu bezit is erg goed..
Bedankt voor de uitleg een paar jaar terug, en voor het duidelijk verhaal hier..
Groet,
Bert

 

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook