Q4 Venlo Limburg – Fotografie Nachtwacht 2009

De Nachtwacht 2009 - Q4 Venlo

Nachtwacht Venlo Limburg 2009

Een fotograaf in Venlo fotografeert natuurlijk ook het lokale gebeuren. Net voor het einde van het jaar vond er in Q4, de culturele wijk van Venlo – Limburg het evenement De Nachtwacht plaats. Vijf gerdeneers-kassen – met LED-verlichting dus heel erg 2010 – werden op het Nolensplein in hartje Venlo gepoot en waren het podium voor de creatievelingen van Venlo. Een avondje kunst, muziek, theater, dans, literatuur en een fotograaf.
Hier hadden we het doel een sfeerreportage te maken van het evenement. Nu was er – mede door het bar slechte weer – fotografisch gezien niet zo heel veel eer te behalen. Dus heb ik me maar op het abstracte werk geworpen.


In paars

De Nachtwacht 2009 - Q4 Venlo


Vanuit blauw
De Nachtwacht 2009 - Q4 Venlo


En rood staat uiteraard voor

De Nachtwacht 2009 - Q4 Venlo

Photowalk door Venlo Q4

Voor mij startte het leukste deel pas de volgende dag: om twaalf uur ’s nachts begon de “rondleiding voor fotografen” door het Venlose Q4. Deze rondleiding had, of kreeg, het thema “De vunzigheid van Q4”. Of dit de officiële titel van de rondleiding was of een impulsieve gedachte, ingegeven door het late tijdstip, ben ik niet echt achter gekomen. Waar ik wel achter ben gekomen is dat deze wijk in Venlo toch behoorlijk veranderd was. Daar waar ik een paar jaar geleden nog elke 30 meter “Nein” moest verkaufen op de vraag of ik enige interesse had in geestverruimende danwel -beperkende stoffen, was er nu niemand meer te zien in de categorie “bek-houden, strak-voor-je-kijken, en-doorlopen”. En ondanks dat ik me er nooit echt onveilig heb gevoeld, moet ik zeggen dat deze avondwandeling toch aangenamer was dan een paar jaar geleden.

Host en inspirator van deze fotowandeling was Maarten Kuypers AKA een of andere crea-lijder, die de gehele groep een inspirerende blik gaf op de wijk en zijn visie op fotografie. Juist omdat zijn visie deels anders is van hetgeen ik poog te doen, was dit onderdeel van de avond voor mij een eye-opener en het meest geslaagd. Zie Hollands Landschap en je weet wat ik bedoel.
Bij het zien van de alledaagse dingen waar de gemiddelde mens aan voorbij loopt, komt bij Maarten de waarom-, waardoor- of hoezo-vraag op. Dat wil hij vastleggen, en dat levert mooie foto’s op.
Altijd goed en verrijkend om naar andere fotografen te luisteren. Daar steek je meer van op dan dagen in andermans werk neuzen 🙂 Wat ik er met name van heb opgestoken is “meer oog voor detail” en “niet-esthetisch heeft ook zijn charme”. Maarten: bedankt voor deze leuke en inspirerende rondleiding! Het was me een genoegen om kennis te maken.

En mogelijk zit er nog iets in ‘ut vaat’ te broeden voor de fotofielen in de regio Venlo….. (wordt vervolgd).

Schrijf een reactie


Naam (required)
E-mail (verplicht - wordt niet publiek gemaakt!)
Jouw website


Volg ons op LinkedIn
Volg ons op twitter
Abonneer (RSS Feed)
Volg ons op Facebook